Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A WHO szerint a vakcinák „nagyon hatékonyak” a delta-variánssal szemben


Koronavírussal fertőzöttek várakoznak, hogy kórházba kerüljenek az indonéziai Jakartában 2021. június 18-án. A fertőzöttek számának megugrását részben a koronavírus új variánsainak, például a delta-változatnak tulajdonítják
Koronavírussal fertőzöttek várakoznak, hogy kórházba kerüljenek az indonéziai Jakartában 2021. június 18-án. A fertőzöttek számának megugrását részben a koronavírus új variánsainak, például a delta-változatnak tulajdonítják

A hiperfertőző delta-variáns, amely világszerte újból megnövelte a koronavírussal fertőzöttek számát, bizonyos mértékben rezisztens a vakcinákkal szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet járványügyi szakértője, Maria Van Kerkhove június 21-én arról számolt be, hogy bár az először Indiában azonosított változat ellen az oltások alacsonyabb hatékonysága bizonyítható, a helyzet nem annyira aggasztó, mint a Dél-Afrikában felfedezett béta-változat esetében.

Van Kerkhove hozzátette, hogy összességében az oltások „még mindig nagyon hatékonyak”.

„Kristálytisztává akarjuk tenni ezt a fontos üzenetet. Még ha a hatékonyság némi csökkenését tapasztaljuk is, ezek [az oltások] továbbra is hatékonyak, csökkentik a súlyos betegségek kialakulása és a halálozás esélyét még a delta-variáns esetében is” – mondta Van Kerkhove.

Jelenleg Portugáliában és Oroszországban is a delta-variáns felelős az esetszámok növekedéséért, míg Nagy-Britanniában a vírusvariáns miatt egy hónappal késleltetik a tervezett újranyitást.

Az USA-ban az oltatlanok körében terjed leginkább a delta-variáns

Az Egyesült Államokban, ahol az oltási arány viszonylag magas, az egészségügyi szakértők szerint a delta-variáns válhat a nyár domináns törzsévé. A vírus okozta fertőzések és halálesetek az oltások miatt jelentős mértékben csökkentek, de az oltatlanok körében főleg a delta-variáns érvényesül.

A Helix genomikai cég egyik tanulmánya során országszerte több ezer Covid–19-tesztet vizsgált meg. A Bloomberg közölte a kutatás eredményét, amely szerint jól látható, hogy a delta-variánssal fertőzött esetek száma gyorsabban nő az alacsonyabb oltási aránnyal rendelkező területeken.

Izraelben a kamaszok oltását sürgetik

Izraelben a magas oltási szint miatt már a legtöbb korlátozást feloldották, most azonban az egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a járvány különböző csoportokban jelenik majd meg, így erősen szorgalmazzák a 12–15 évesek oltását.

Az országban június 21-én csaknem kilencven emberben mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez a szám április vége óta a legmagasabb napi esetszám. Az újonnan azonosított esetek közül sokan az iskolában fertőződtek meg.

Ami igazán aggasztó, hogy az elmúlt hét során diagnosztizáltak csaknem egyharmada már be van oltva. A most megbetegedettek közül sokan a delta-variánssal fertőződtek meg.

Az egészségügyi minisztérium főigazgatója, Hezi Levi az izraeli 12-es csatornának elmondta, hogy az oltottak nagy többségénél a betegség enyhe tünetekkel jár. A szakember felszólította a szülőket, hogy minél előbb oltassák be kamasz gyermekeiket.

Az ország lakosságának több mint 55 százaléka már megkapta mindkét adagot a Pfizer–BioNTech oltóanyagából.

A delta-variáns tovább mutálódott változatai veszélyesebbek lehetnek

A múlt héten az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának igazgatója, Rochelle Walensky azt mondta, hogy ha a delta-variáns tovább terjed, akkor tovább mutálódhat, ami aggodalomra ad okot, mert akár ki is kerülheti a meglévő oltásokat.

„Amikor ezek a vírusok mutálódnak, a vírus előnyére szolgál. Ebben az esetben ez az előny az, hogy ez a variáns fertőzőbb” – mondta Walensky az ABC Newsnak.

„Valójában ezt próbáljuk aktívan megakadályozni, ezért bátorítjuk az embereket az oltásra (…) Azt mondom, hogy a hiperfertőzés szempontjából bármennyire is aggasztó a delta-variáns, oltóanyagaink működnek. Jelenleg működnek, de két adagra van szükség a teljes átoltottsághoz és ahhoz, hogy az oltás hatékony legyen” – hangsúlyozta Walensky.

A hét elején sajtóértesülések szerint már kimutatták a delta-variáns új mutánsát az indiai Mahárástra államban.

Készült az ABC News, az AFP, az AP, a Bloomberg és a Reuters tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG