Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még nem kizárt, hogy végül lefújják a tokiói olimpiát


Az olimpiai játékok ötkarikás szimbóluma a tokiói Odaiba szigeteken 2021. július 19-én
Az olimpiai játékok ötkarikás szimbóluma a tokiói Odaiba szigeteken 2021. július 19-én

Nem zárta ki annak a lehetőségét a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője, hogy végül lefújják az ötkarikás játékokat, ha jelentősen megugrik az új koronavírusos esetek száma.

Sajtótájékoztatóján Muto Tosiro újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy folyamatosan figyelemmel követik a járványhelyzet alakulását, és annak fényében döntenek majd a továbbiakról. Eközben több versenyzőnek is pozitív lett a vírustesztje az utóbbi napokban.

„Folytatjuk az egyeztetéseket, ha emelkedést tapasztalunk az esetszámokban. Abban állapodtunk meg, hogy a járványhelyzetre tekintettel ismét ötoldalú tárgyalást hívunk össze. Most az látszik, hogy az esetek száma emelkedhet, de csökkenhet is, fontolgatjuk a lehetőségeket” – közölte.

A tokiói olimpia szervezőbizottságának szóvivője később kijelentette: „teljes mértékben a játékok sikeres megrendezésére összpontosítunk”.

Az ötkarikás esemény nyitóünnepségét péntekre tervezik, és augusztus 8-ig tartanak majd a versenyek.

Óvintézkedések

Tokióban újra vészhelyzetet hirdettek július 12-én, mintegy két héttel az olimpia előtt, miután egyre magasabb esetszámokat regisztráltak a japán fővárosban és környékén. Korábban első körben kitiltották a külföldi nézőket, majd a belföldieket is, szintén járványügyi megfontolásból.

Japánt világviszonylatban nem érintette különösebben súlyosan a koronavírus-járvány, az országban azonban így is több mint 840 ezer fertőzöttet és 15 ezer halálesetet regisztráltak. Tokióban kedden 1387 új esetet jegyeztek fel.

Július 1-je óta hatvanhét koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az olimpiára érkezők körében.

Japánban idén parlamenti választást tartanak, amelyen elemzők szerint a kormánypárt súlyos árat fizethet azért, hogy végül megtartják a tavalyról elhalasztott játékokat. Az oltási kampány is meglehetősen lassú, mindössze a lakosság negyede kapta meg eddig legalább az első vakcinadózist.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG