Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még tankolni is leszállt Magyarországon a rejtélyes kisrepülő, amelyet hat NATO-vadászgép üldözött


A Magyar Légierő katonája ellenőrzi a Gripen JAS–39-es vadászgépet a NATO Baltikum feletti légi rendészeti misszióján a litvániai šiauliai légi bázison 2015. december 8-án (képünk illusztráció)
A Magyar Légierő katonája ellenőrzi a Gripen JAS–39-es vadászgépet a NATO Baltikum feletti légi rendészeti misszióján a litvániai šiauliai légi bázison 2015. december 8-án (képünk illusztráció)

Magyar, amerikai és román vadászgépek kísértek egy litván kisrepülőt, amely Szlovákia felől érkezett a magyar légtérbe. Egyelőre nem tudni, miért repült kikapcsolt jeladóval. Bulgáriában fejezte be útját, a helyi hatóságok még keresik. A Romania Insider információi szerint ketten ültek a fedélzetén.

A román sajtóban megjelent hírek szerint Magyarországról indult az a kisgép, amelynek kikapcsolt jeladója miatt magyar, amerikai és szlovák vadászgépek is felszálltak, hogy elfogják, ami szoros kíséretet jelent a levegőben.

A magyar Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint viszont Szlovákia felől érkezett a magyar légtérbe a litván felségjelzésű, azonosítatlan kisgép, amely miatt szerda délután a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a légvédelmi készültséget ellátó magyar vadászgépek felszállását.

Mint írják, a kisgép Hajdúszoboszló térségében leszállt tankolni, nem sokkal később pedig újra felszállt. A magyar Gripenek egészen addig kísérték a kisrepülőt, amíg Románia légterében a NATO által riasztott két amerikai F–16-os vadászgép át nem vette a feladatot. A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra.

Román jelentések alapján az MTI azt írta, hogy az alacsonyan repülő, Beechcraft típusú, kétmotoros gép 17.30-kor szállt fel Debrecen térségében engedély nélkül, a magyar Gripenek pedig nyolc perccel később elfogták, de a kisgép sem a rádióhívásokra, sem a vizuális jelekre nem reagált.

A kikapcsolt válaszjeladóval (transzponderrel) repülő, azonosítatlan gép 17.49-kor Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe, 17.58-kor pedig az amerikai légierő két F–16-os vadászgépe fogta el.

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes vagy ellenséges magatartást, de továbbra sem válaszolt az elfogására küldött harci repülők nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire.

A gép Karánsebes–Szörvényvár felé folytatta útját, 19 óra körül két percig a szerb légteret is érintette, majd átrepült Bulgáriába. Időközben a két amerikai vadászgép visszatért a fetești légi támaszpontra, a célpont követését két román F–16-os vette át.

A MAPN közlése szerint a bolgár hatóságok szerda este azon a területen kezdtek földi vizsgálatot, ahol utoljára észlelték a radarok az azonosítatlan repülőt.

A Romania-Insider.com azt írta, hogy ketten ültek a gép fedélzetén.

XS
SM
MD
LG