Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még több migráns próbál bejutni Lengyelországba, patthelyzet a határon


Migránsok gyülekeznek Bruzgi mellett, a szállítási és logisztikai központ közelében a határ belarusz oldalán 2021. november 18-án
Migránsok gyülekeznek Bruzgi mellett, a szállítási és logisztikai központ közelében a határ belarusz oldalán 2021. november 18-án

Lengyelország csütörtökön közölte, hogy megnőtt Belarusz felől a határátlépési kísérletek száma, miközben több ezer migráns rekedt a határtérség fagyos erdeiben a Kelet és Nyugat között holtpontra jutott viszály közepette.

A migránsoknak, akik közt sok az iraki, megtiltották, hogy belépjenek Lengyelországba vagy visszatérjenek Belaruszba, jóllehet néhányuknak a belarusz fővárosból, Minszkből induló első járattal vissza kellett volna térniük csütörtökön Irakba.

Körülbelül két-háromszáz ember, főként férfiak, de kisgyermekes családok is továbbra is hevenyészett tüzek körül bújik össze a Kuźnica–Bruzgi határátkelő közelében – jelentette a Reuters egyik riportere a határ belarusz oldaláról.

Mások sátrat állítottak, és látni lehetett egy férfit, aki kisbabát etetett. Maszkot, sisakot és mellényt viselő belarusz katonák vették körül őket, a határ lengyel oldalán pedig vízágyút lehetett megfigyelni.

Az európai országok azzal vádolják Minszket, hogy több ezer, főként a Közel-Keletről érkező migránst hoz repülőgépen, és kényszerít illegális határátlépésre, hogy így büntesse Európát a demokráciapárti tüntetők elleni belarusz fellépés miatt elrendelt szankciókért.

Belarusz abszurdnak nevezi a vádat, hogy ő idézte elő a válságot, ugyanakkor azt mondja: az Európai Uniónak fel kell oldania a szankciókat, ha meg akarja oldani a helyzetet.

A lengyel határőrség csütörtökön Twitter-üzenetben közölte, hogy szerdán ötszázegyszer kísérelték meg átlépni a határt, az egyik csoport nagyjából ötszáz emberből állt. Ez növekedés az előző napokhoz képest.

A lengyel védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az egyik kísérletet a belarusz erők sugalmazták – a lengyelek egy körülbelül százfős csoportot állítottak meg Dubicze Cerkiewne közelében. Belarusz korábban tagadta az ilyen vádakat.

Sok az iraki azok között, akik hetek óta táboroznak Belarusz és az EU-országok határainál, beutazást és jobb életet keresve a huszonhét országból álló, virágzó közösségben. Mintegy 430 iraki csekkolt be a csütörtökön Minszkből Irakba visszatérő járatra – közölte az iraki külügyminisztérium.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG