Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megadóztatják a belarusz rendőri erőszak áldozatának özvegyét


A rendőrök által megölt Alekszandr Tarajkovszkij temetése 2020 augusztusában
A rendőrök által megölt Alekszandr Tarajkovszkij temetése 2020 augusztusában

Egy belarusz özvegynek, akinek rendőrök ölték meg a férjét, adót kell fizetnie a férje halála miatt kapott adományokért. A négyéves gyermekét egyedül nevelő Alena Hermantól több mint egymillió forintnak megfelelő összeget vettek el.

Alena Herman férje, Alekszandr Tarajkovszkij a rendőri erőszak első halálos áldozata volt a tavaly nyári, a szabad választásokért zajló tüntetéseken. Tarajkovszkij a minszki Puskin metróállomás mellett vesztette életét, amikor a rendőrség erőszakkal oszlatta fel a tiltakozást.

Eltussolták a halálát

A belarusz rendőrség és a Lukasenka-rezsim máig nem ismerte el, hogy a 34 éves férfi halálát rendőri túlkapás okozta. Az akkori hivatalos közlemény arról írt, hogy Tarajkovszkij bombát akart dobni a rendőrökre, amely felrobbant a kezében, ezért halt meg. Később azonban az Associated Press közzétett egy videót, amelyen látszik, hogy Tarajkovszkij szemmel láthatóan üres kézzel áll a rendőrsorfal közelében, majd lövések dördülnek, és a következő pillanatban vérző sebbel összeesik.

Ennek ellenére az állami vizsgálóbizottság nem indított vizsgálatot a haláleset miatt, majd kijelentették, hogy Tarajkovszkij „nagyon részeg” volt, és „provokálta” a rendőröket, akik nem halálos fegyvert vetettek be.

A hely, ahol Tarajkovszkij meghalt, emlékhellyé vált a tüntetések alatt, sokan vittek virágot, és újra meg újra felírták az útra, hogy „Nem feledünk.” Tarajkovszkij özvegyének, Alena Hermannak sokan küldtek adományt – ebből kell most a belarusz hatóságok szerint adót fizetnie.

Több mint egymillió forintot kell fizetnie az özvegynek

Herman, aki egyedül neveli négyéves kislányát, azt mondta, „a férjem egyéni vállalkozó volt, és minden keresetét a családunk támogatására fordította. Minden adományt, amit kaptam, azok a jó emberek a saját zsebükből, adófizetés után fizették.”

Herman elfogadhatatlannak tartja, hogy a férje halála után kapott adományokat még meg is adóztatja az állam. Elmondása szerint a minszki adóhatóság összesen tizenegyezerezer rubel (mintegy 1,3 millió forint) adó megfizetésére kötelezte.

Belaruszban Tarajkovszkij után több halálos áldozata is volt a rendőri erőszaknak a hónapokig tartó tüntetések idején. Számos bebörtönzött tiltakozó pedig a rendőrségi fogdákban, börtönökben zajló kínzásról számolt be.

Az üldöztetés miatt a belarusz ellenzék ismert vezetői nagyrészt elmenekültek az országból, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja is, aki a tavalyi választáson Alekszandr Lukasenka ellenfele volt, és sokak szerint a választás valódi győztese.

XS
SM
MD
LG