Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EP szigorú szankciókat sürget a belarusz rezsimmel szemben


Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülése 2020. szeptember 16-án
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülése 2020. szeptember 16-án

Szigorú gazdasági szankciók és egyéb büntetőintézkedések elfogadását sürgette az Európai Parlament (EP) a „bűnöző” belarusz rezsimmel szemben.

A képviselőtestület csütörtökön megszavazott, jogi kötőerővel nem bíró állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy határozottabban kell fellépni a növekvő elnyomással szemben, megfelelő válaszintézkedésekre van szükség a Ryanair járatának minszki földre kényszerítésével, Raman Prataszevics ellenzéki újságíró-aktivista letartóztatásával kapcsolatban.

Aláhúzták, hogy mielőbb gazdasági korlátozásokat kellene bevezetni bizonyos belarusz állami vállalatokkal szemben, egyebek mellett az olaj-, az acél- és a fafeldolgozási ipar területén. Ezt ki kell egészíteni az állami bankokat célzó szankcióknak, illetve meg kell fontolni Belarusz ideiglenes kizárását a SWIFT nemzetközi bankközi tranzakciós rendszerből.

Az Európai Unió három körben 88 személy és hét szervezet ellen rendelt el vízumkorlátozást és vagyonbefagyasztást is magában foglaló szankciókat, köztük van Aljakszandr Lukasenka elnök is.

Az EU már a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó gépének május 23-i eltérítését megelőzően is dolgozott egy negyedik szankciós csomag összeállításán a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztással és az azt követő tüntetések résztvevői elleni jogsértésekkel összefüggésben.

Lukasenka veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra

Állásfoglalásában az Európai Parlament „illegitimnek, illegálisnak és bűnözőnek” minősítette a minszki rezsimet. Mint írták, az utasszállító földre kényszerítése ismét rámutatott, hogy Lukasenka magatartása veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra.

A képviselők szerint a gép „eltérítése”, illetve Prataszevics és barátnője letartóztatása „szörnyűséges tett”, amely sérti a nemzetközi jogot és „állami terrorcselekménynek” minősül.

Josep Borrell néhány nappal korábban arról tájékoztatta az EP-t, hogy a közösség júniusban valószínűleg gazdasági büntetőintézkedéseket fog elrendelni Belarusszal szemben, miután ennek ügyét megvitatják a tagállamok külügyminisztereinek tanácsülésén.

A május végi EU-csúcs résztvevői célzott gazdasági szankciók elfogadását kezdeményezték, valamint döntés született arról, hogy megtiltják a belarusz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét.

Mivel fenyegették meg a belarusz ellenzék vezetőjét? - exkluzív villáminterjú Cihanouszkajával
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG