Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hosszabbított a kormány, júliusig biztosan marad a veszélyhelyzeti kormányzás


Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án
Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án

Alig tette le májusban a hivatali esküt az ötödik Orbán-kormány, egyik első intézkedése az volt, hogy háborús veszélyhelyzetre cserélte a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyit. Ez lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy eltérjen a törvényi rendelkezésektől, és rendkívüli intézkedéseket hozzon.

Megjelent a Magyar Közlönyben, és gyakorlatilag azonnal hatályba is lépett a kormány rendelete a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításáról. A kormány májusban az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.

Most azt a paragrafust módosították, amely szerint a rendelet a hatálybalépését követő 30. napon hatályát veszti: az új kormányrendelet értelmében csak a hatálybalépését követő 210. napon veszti hatályát. Veszélyhelyzetben a kormány a biztonság és a stabilitás garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, eltérhet a törvényi rendelkezésektől, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

Ehhez kapcsolódóan: Ellenőrzés alá vonja Magyarországot az Európa Tanács

Amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy május 24-én éjféltől háborús veszélyhelyzet lép életbe Magyarországon, a miniszterelnök a videóban azzal indokolta az intézkedést, hogy az ukrajnai háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, a fizikai biztonság mellett veszélyezteti a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. Ebben a helyzetben pedig a kormánynak mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség ahhoz, hogy megvédje a családokat.

A mostani, 210 napos hosszabbításról szóló módosítás nem változtatott a rendelet többi részén, vagyis

  • a veszélyhelyzet következményeinek elhárításáért a miniszterelnök a felelős,
  • a rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek,
  • a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét a kormány folyamatosan felülvizsgálja,
  • a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában kérik az állampolgárok együttműködését.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG