Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapodás született az EU ukrán támogatási csomagjáról


Olaf Scholz német kancellár (b) és Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2024. február 1-jén
Olaf Scholz német kancellár (b) és Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2024. február 1-jén

Heteken át tartó huzavona ért véget azzal, hogy a magyar kormány elállt a vétójától, így az európai uniós tagállamok csúcsvezetői egyhangú döntéssel elfogadták az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós pénzügyi támogatást.

„Megvan a megegyezés. Ez rögzíti a szilárd, hosszú távú, kiszámítható finanszírozást Ukrajna számára. Az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában. Tudjuk, mi forog kockán”jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a korábban Twitterként ismert X-en.

Ukrajnának égető szüksége van az anyagi és katonai támogatásra az agresszor Oroszországgal szemben vívott háborúja folytatásához, miközben a szakértők szerint nagyjából két évvel a háború kezdete után már a politikai fáradtság jelei kezdenek mutatkozni a nyugati szövetségesek körében.

Orbán Viktor azonban, aki az EU-s tagországi vezetők közül egyedüliként továbbra is szívélyes viszonyt ápol Vlagyimir Putyin orosz államfővel, évek óta akadályozni próbálja a közösség Ukrajna támogatására szolgáló, szerinte elhibázott intézkedéseit.

Ehhez kapcsolódóan: Most nem lehet „kávészünet” – az EU-csúcson Orbán Viktornak színt kell vallania Ukrajnáról

A magyar miniszterelnök decemberben megvétózta a tervezett ukrán támogatási csomagot, ezért volt csütörtökön szükség egy újabb rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívására, miután ahhoz, hogy a közös költségvetésen belül döntés szülessen a segítségnyújtásról, egyhangú támogatásra van szükség.

„Rendkívül lényeges, hogy a döntést közösen hozta meg a huszonhét vezető, ami ismét bizonyítja az EU szilárd egységét” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Az Ukrajnának szánt további európai uniós támogatás megerősíti a hosszú távú gazdasági és pénzügyi stabilitást, ami nem kevésbé fontos a katonai segítségnyújtásnál, valamint az Oroszországgal szembeni szankciós nyomásnál” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: EU-források cáfolják, hogy létezne terv Orbán megbüntetésére

Sajtóhírek szerint a megállapodás szövegében arra is kitértek, hogy az EU-s vezetők évente megvitatják az ukrajnai támogatások végrehajtásának állását, és szükség esetén két év múlva felkérhetik az Európai Bizottságot a felülvizsgálatra.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG