Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapodott az EU az újabb szankciós csomagról


Szűkebb körű egyeztetés az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. február 25-én
Szűkebb körű egyeztetés az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. február 25-én

Megállapodtak az Oroszországgal szembeni újabb szankciós csomagról csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozójukon az európai uniós tagállamok vezetői.

Az állam- és kormányfők által jóváhagyott büntetőintézkedések egyebek mellett az orosz pénzügyi, energetikai és közlekedési szektort célozzák, korlátozva az exportot és az állam finanszírozását. Bővítették azon személyek körét is, akik ellen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendeltek el.

Az értekezlet végén elfogadott zárónyilatkozatban a résztvevők hangsúlyozták, hogy a korlátozások újabb köréről a partnerekkel és szövetségesekkel egyeztetve született döntés, és az „masszív és súlyos következményekkel jár Oroszország számára” Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni „barbár” inváziója miatt.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte, hogy ez a legkeményebb szankciós csomag, amelyet valaha bevezetett a közösség.

„Szankcióink az orosz gazdaság szívét célozzák” – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Ukrajna és a balti államok szerint ki kellene zárni Oroszországot a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből is, de több tagország, például Németország egyelőre ellenezte ezt a lépést. Olaf Scholz német kancellár kijelentette: „későbbre is tartogatni kell bizonyos szankciókat”.

Hasonlóan nyilatkozott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter is, aki szerint a lehetőség nyitott, de ez kell hogy legyen az „utolsó mentsvár”.

A szankciókat hivatalosan a tagállamok külügyminisztereinek soron kívüli tanácsülésén fogadják el pénteken.

Ezzel párhuzamosan Joe Biden amerikai elnök is újabb intézkedéseket jelentett be csütörtökön, amelyek egyebek mellett az orosz oligarchákat és az ország technológiai szektorát sújtják.

A szankciók értelmében befagyasztják az öt vezető orosz pénzintézet összes amerikai vagyonát, beleértve az egyik legnagyobb orosz bankot, a VBT-t. Korlátozzák Oroszországot, hogy dollárban, fontban vagy jenben bonyolítsa le ügyleteit. Az amerikai elnök szerint ezek a szankciók hosszú távon megbénítják az orosz gazdaságot, és a büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok mellett az Európai Unió tagországai és a G7 országai is alkalmazni fogják.

Készült az AP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG