Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megduplázhatja Orbán Viktor fizetését a parlament, a miniszterekéről is szavaznak


Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kinevezési okmányokat eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án
Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kinevezési okmányokat eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án

Ma határoz az Országgyűlés a különleges jogrenddel, a kormányzati igazgatással, valamint a miniszterelnök és a miniszterek fizetésével összefüggő törvényjavaslatról. A sürgősséggel tárgyalni tervezett javaslat értelmében a miniszterelnök a jövőben azonos díjazásban részesülne, mint a házelnök.

A hivatalos adatok alapján jelenleg Orbán Viktor a kormány egyik legrosszabbul kereső tagja, mert míg a miniszterek többségének fizetése kétmillió forint környékén van havonta, addig Orbán Viktor hivatalosan másfél millió forintot kap. Jár neki ezen felül 1,3 millió forint képviselői alapilletmény, azért viszont, hogy ő a Fidesz elnöke, nem kap juttatást.

A Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által előterjesztett, 61 oldalas javaslatcsomag egyik pontja úgy változtatna ezen a helyzeten, hogy a jövőben a kormányfő havi illetménye megegyezne a házelnök tiszteletdíjának összegével, írta meg először a hvg. Kövér László házelnök jelenleg 3,5 milliót forintot keres havonta.

Az országgyűlési képviselők fizetését már februárban százezer forinttal megemelte a parlament, akkor, amikor a KSH szerint a bruttó és a nettó átlagkereset is 8,7 százalékkal emelkedett Magyarországon. Így egy képviselők alapilletménye március óta 1 millió 316 ezer forint.

A frakcióvezetők a mindenkori képviselői alapilletmény kétszeresét kapják, ezt az összeget februárban kétszázezer forinttal emelte meg a parlament. Ez azt jelenti, hogy a frakcióvezetők március óta a magyarországi átlagbér több mint hatszorosát keresik.

Ezek csak az alapilletmények, minden bizottsági tisztségért plusz pénz jár a képviselőknek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG