Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta a parlament a háborús veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot


Szavaznak a képviselők a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényről az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én
Szavaznak a képviselők a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényről az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én

A kormány szerint a jogszabály célja, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére a gazdasági hatások kivédése érdekében. Az Országgyűlés ezzel arra hatalmazta fel a kormányt, hogy november 1-jéig, a jogszabály hatályvesztéséig különleges jogrendi eszközökkel éljen.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló jogszabályt – kivételes eljárásban – 116 igen szavazattal, 43 ellenszavazat mellett fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére.

Ennek előzménye, hogy – mint arról a Szabad Európa is beszámolt – alig tette le a hivatali esküt az ötödik Orbán-kormány, május 24-én éjféltől kihirdette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon.

A most megszavazott jogszabályt előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter érvelése szerint a javaslat elfogadásával az Országgyűlés arról döntött, hogy

  • fenntarthatók-e a takarmány- és élelmiszer-ellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedések;
  • a villamos energiával, a földgáz- és a távhőellátással kapcsolatos rendeletek;
  • fennmaradhatnak-e a hatósági árak;
  • kiszélesíthető-e Széchenyi Pihenőkártya felhasználása;
  • megfelelően biztosíthatók-e a humanitárius intézkedések.

A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad, arról az Országgyűlésnek nem kell külön döntenie, azonban korábban is visszavonható. A kormánynak a veszélyhelyzet fennállása alatt rendszeresen tájékoztatást kell adnia a megtett intézkedésekről. A jogszabály a kihirdetése napján 21 órakor lép hatályba, hatályvesztésének időpontja pedig 2022. november 1.

Semmi sem indokolja a veszélyhelyzet fenntartását

A veszélyhelyzet május 24-i kihirdetésekor a Szabad Európa több szakértőt megkérdezett az intézkedésről. Valamennyien úgy vélték, hogy semmilyen alapja nincs a háborús veszélyhelyzet kihirdetésének, az csak a Fidesz kényelempolitizálását szolgálja. Egy olyan parlamentáris berendezkedésben, ahol az ellenzék meg tudna hiúsítani egy törvénymódosítást, lenne értelme a rendeleti kormányzásnak, miután azonban abszolút többsége van a Fidesz–KDNP-nek a parlamentben, az ellenzék még akkor sem tudna megvétózni semmit, ha fogcsikorgatva akarná.

Még 24 óra sem telt el a háborús veszélyhelyzet május 24-i hatálybalépésétől, arra hivatkozva Orbán Viktor már be is jelentette, hogy kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét fizessék be az újonnan létrehozandó rezsivédelmi és honvédelmi alapba. Erről itt olvashatnak bővebben:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG