Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megduplázódott 24 óra alatt a fertőzöttek száma


Magyarországon az elmúlt 24 órában 80 új fertőzöttet igazoltak, egy nappal korábban ez a szám 35 volt. Nincs újabb halálos áldozata a járványnak. Ausztriában is megugrott a fertőzöttek száma, Tirolban és két településen is karantént vezettek be.

Az újonnan regisztráltakkal a járvány kezdete óta összesen 810 126 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma a kormányzati járványportál adatai szerint 30 037.

Az aktív fertőzöttek száma 18 824, kórházban 79 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 658 623 fő, közülük 5 497 599 fő már a második oltását is megkapta. A portálon felhívják a figyelmet arra, hogy folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is. Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg.

A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, vagy az a háziorvostól is kérhető. A harmadik oltást különösen ajánlják az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek.

A 31. héten a szennyvízminták koronavírus koncentrációja minden vizsgált településen stagnál, az elmúlt hetekben tapasztalt koncentráció-növekedés megállt. Ennek ellenére a szakemberek azt javasolják, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a biztonságra, és lehetőség szerit kerülje a zsúfolt helyeket.

Karantén két tiroli településen

A koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt Oberlienzben és Innervillgratenben karantént vezetek be. A két települést csak az hagyhatja el augusztus 11-étől, akinek van negatív koronavírustesztje, illetve igazolni tudja a teljes immunitást, tehát vagy beoltották, vagy már átesett a betegségen. A rendelkezés augusztus 24-éig lesz érvényben.

A romló járványügyi adatok miatt Kelet-Tirol egészére biztonsági óvintézkedéseket jelentettek be.

  • Szerdától a száz fő feletti rendezvények nem tarthatók meg a két említett gócponton.
  • Ez a szabályozás már 50 fő felett életbe lép, és szeptember elsejéig érvényben is marad.
  • Újra kötelező az FFP2-es maszk kültéri és beltéri rendezvényeken egyaránt, valamint a kereskedelmi egységekben.
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG