Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kellhet negyedik oltás is annak, akinek az első kettő nem működött?


Nyíregyházán oltanak be egy nőt 2021. július elsején
Nyíregyházán oltanak be egy nőt 2021. július elsején

Ha valakinél nem működött megfelelően az első két oltás, annak lehet, hogy elég a harmadik oltás, de ha nullaközeli immunválaszt adott a szervezetük az első két oltásra, könnyen lehet, hogy két újabb oltást kell kapniuk. Nincs igaza Kásler Miklósnak, harmadik oltásnak nem szabad Sinopharmot adni mRNS-vakcinával oltottaknak, állítja Falus András immunológus.

Több olvasónk aggódott amiatt, hogy ha az első két oltás bármilyen okból nem működött náluk, akkor hogy lehet, hogy egy harmadik elég lesz, miért nem kell újra kettőt kapni ilyen esetben. Az ügyben megkérdeztük Falus András immunológust, a Magyar Tudományos Akadémia tagját.

Szerinte két eset lehetséges. Egyrészt lehet, hogy épp a „küszöb alatt” van az érintettek immunválasza, de ha kapnak még egy lökést egy újabb immunizálással, megindul az ellenanyag-termelés.

„Amennyiben nem ez a helyzet – és talán ez a gyakoribb –, akkor a harmadik után kell majd egy negyediknek is jönnie, mintha elölről kezdenék a vakcinációt” – mondta Falus András.

Ezt pedig úgy érdemes tesztelni, hogy az érintettek a harmadik oltás után nagyjából két héttel megméretik az ellenanyagszintjüket. Ha ez nagyon alacsony vagy főleg IgM (Immunglobulin M) nevű antitestet tartalmaz, mindenképp kell egy negyedik oltás.

„Ha egy embernek nulla immunválasza lett az első körtől, akkor tényleg két új oltás kell” – erősítette meg az immunológus.

Minél idősebb valaki, annál feledékenyebb az immunrendszere is

Miközben bárki szabadon kérhet harmadik oltást az állami netes felületen, az állami eljárásrend a háziorvosokra hárítja a felelősséget, nekik kell eldönteniük, kinek van szüksége új oltásra, és milyenre. Ehhez Falusék önként kidolgoztak egy szakmailag megalapozottabb ajánlást, amelyet a Magyar Orvosi Kamara is örömmel fogadott.

Ehhez jött Merkely Béla bejelentése arról, hogy ő viszont egyértelműen nem ajánlja a fiataloknak a harmadik oltást.

„Mi is azt ajánlottuk, hogy nem kell mindenkinek harmadik oltást kapnia. Egy jó immunválaszt produkáló fiatal embernek egy-másfél évig jelentős marad a védettsége. Tehát az olyan fiataloknak nem szükséges, akik nem szenvednek immunhiányos betegségben vagy nem kapnak ezt okozó kezelést” – magyarázta Falus András.

„Minél idősebb azonban valaki, annál gyorsabban múlik el ez az immunmemória, annál feledékenyebb az immunrendszer. Például egy ötvenéves, egészséges embernél érdemes antitestszintet mérni. Ha van is antitestje, de nem túl sok, akkor megfontolandó egy újabb oltás” – mondta az immunológus. Kiemelte, hogy a teljesen beoltatlanokon kívül azok az idősek a legveszélyeztettebbek, akik Sinopharmot kaptak, de mégsem termelődött antitestjük a vírus ellen.

Falus András külön felszólalt még Kásler Miklós véleménye ellen, aki a heterológ oltási sor mellett érvelt, azaz még azt is állítja, hogy akit Pfizerrel oltottak kétszer, az harmadiknak kapjon Sinopharm-terméket.

„Mi [az ajánlás szerzői] ezt a leghatározottabban elvetjük. Akit Pfizerrel oltottak, annak harmadszorra is Pfizert kell kapnia. Modernával oltottaknak pedig a Moderna lesz a legjobb. A Sinopharmmal oltott, hatvan évnél idősebbeket pedig ellenőrizni kell, és ha nincs elég antitestjük, Pfizerrel kell őket újraoltani, akár kétszer is” – állította Falus András.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG