Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Megérdemlik a halált” – Letartóztatták és kínozták az iráni orvosokat, akik sebesült rendszerellenes tüntetőket láttak el


Az iráni hatóságok a tüntetések szeptemberi kezdete óta több száz tüntetőt öltek meg és több ezer embert tartóztattak le
Az iráni hatóságok a tüntetések szeptemberi kezdete óta több száz tüntetőt öltek meg és több ezer embert tartóztattak le

Az iráni hatóságok őrizetbe vettek és a börtönben megkínoztak három egészségügyi dolgozót, aki Irán kurd régiójába utazott, hogy sebesült rendszerellenes tüntetőket lásson el. Nemzetbiztonság elleni tevékenységgel vádolták meg őket – közölték a Szabad Európával jól értesült források.

November végén három iráni orvos a jelenleg is zajló rezsimellenes tüntetések epicentrumába, az ország nyugati, kurdisztáni régiójába utazott, hogy segítsen a sebesült tüntetők ellátásában.

Ám érkezésük után néhány nappal biztonsági okokból letartóztatták az orvosokat. Mielőtt múlt hónapban óvadék ellenében szabadon engedték volna őket, a három férfit megkínozták az őrizetben – közölték a Szabad Európával jól értesült források.

A férfiakat „az ország biztonságának megzavarásával” és „az ország belső és külső biztonsága elleni bűncselekmények elkövetésével” vádolták, mivel megpróbálták ellátni a „zavargókat” – ez az a kifejezés, amelyet a hatóságok a rendszerellenes tüntetőkre használnak.

Jaszer Bahramirad általános orvos a nyugati Horramábád városából, Behnam Ohadi teheráni pszichiáter és Homajun Eftekharnia, egy aneszteziológus a fővárosból hosszú börtönbüntetésre számíthat, amennyiben bűnösnek találják.

Ők ama több tucatnyi egészségügyi dolgozó közé tartoznak, akiket azért tartóztattak le, mert részt vettek a tüntetéseken, vagy mert az állami fellépés során megsebesült tüntetőket láttak el.

A hatóságok a demonstrációk szeptemberi kitörése óta több száz tüntetőt öltek meg és több ezer embert tartóztattak le. A tüntetések évek óta a legnagyobb fenyegetést jelentik Irán klerikális berendezkedésére.

Kurdisztán volt a hatóságok legtöbb áldozatot hozó fellépéseinek egyik helyszíne, erősen felfegyverzett csapatokat vezényeltek a régióba, és éles lőszert használtak. A tüntetők közül sokan a letartóztatástól való félelmükben nem voltak hajlandók kórházba menni sérülésükkel.

Magánzárka

Bahramirad, Ohadi és Eftekharnia november 30-án indult el Szakkezbe, a 22 éves Mahsza Amini szülővárosába, akinek halála – miután az iráni erkölcsrendészet letartóztatta – kirobbantotta az országos tiltakozásokat.

Miután az iráni Kurdisztán tartományban található Szakkezben több embert kezelt, és gyógyszert osztott a rászorulóknak, a három orvos a szomszédos Nyugat-Azerbajdzsánba, egy másik jelentős kurd lakosságú iráni tartományba utazott.

Alig néhány órával azután, hogy december 3-án megérkeztek Mahabadba, a biztonsági erők letartóztatták az orvosokat, lefoglalták a gyógyszereiket és a felszerelésüket, ezután börtönbe szállították, ahol kínzásnak vetették alá őket – közölték jól értesült források.

Több mint egy hónapig tartották magánzárkában, és nem hagyták aludni a három férfit – mondták a források. A vallatók azzal a hamis állítással próbálták megtörni őket, hogy a családtagjaikat már megölték – tették hozzá.

Az órákig tartó kihallgatások után erős fénynek és hangos zajoknak tették ki a rabokat, beleértve az iszlám imára hívást, hogy ne tudjanak aludni – mondták a források.

Az egyik vallatótiszt közölte velük, hogy „az iszlám berendezkedéssel szemben állók megérdemlik a halált, mert ha ápolásban részesülnek, ismét lázongásba kezdenek” – mondta az egyik forrás a Szabad Európának.

Egy másik vallató szerint azzal, hogy az orvosok megpróbálták ellátni a sérült tüntetőket, aláásták az állami egészségügyi intézményekbe vetett bizalmat, és „propagandát terjesztettek a vezetés ellen”.

A kihallgatók azzal is megvádolták Bahramiradot, egy korábbi diákaktivistát, aki volt már letartóztatva, hogy kapcsolatban állt száműzetésben élő kurd ellenzéki csoportokkal, amelyeket a hatóságok a kurdisztáni zavargásokért okolnak.

„Folyamatosan figyelik őket”

Bahramirad, Ohadi és Eftekharnia ama több tucat orvos, ápoló és más egészségügyi dolgozó közé tartozik, akiket a rendszerellenes tüntetések elleni iráni hatalmi fellépés során tartóztattak le.

Homa Fathi, egy Kanadában élő aktivista és a Nemzetközi Iráni Orvosok és Egészségügyi Szolgáltatók Szövetségének tagja a Szabad Európának elmondta, hogy legalább 53 egészségügyi dolgozó, valamint 54 orvostanhallgató letartóztatását dokumentálta a tüntetőkkel való leszámolás során.

Fathi szerint a többségüket óvadék ellenében szabadon engedték, de hozzátette, hogy a letartóztatottak tényleges száma valószínűleg ennél sokkal magasabb.

„Nem jó a helyzetük – mondta. – Egyeseket megakadályoztak abban, hogy dolgozzanak. Folyamatosan figyelik őket.”

Múlt hónapban a franciaországi székhelyű Kurdisztáni Emberi Jogi Hálózat arról számolt be, hogy Mohszen Szohrabi, a nyugati Szanandadzs város egyik kórházának orvosa eltűnt egy nappal azután, hogy a biztonsági tisztviselők beidézték. Források szerint többször megfenyegették.

Mohszen Szohrabi
Mohszen Szohrabi

Decemberben Aida Rosztami, egy orvos, aki állítólag sérült tüntetőket kezelt Teherán Ekbatan negyedében, rejtélyes körülmények között meghalt. A hatóságok szerint a nő egy gyaloghídról esett le, miután szóváltásba keveredett egy férfival, akit később letartóztattak. Más források szerint a biztonsági erők célpontja volt.

Szintén decemberben Irán halálra ítélte a jótékonysági munkát végző Hamid Karahaszanlu radiológust a biztonsági erők egyik tagjának halálával kapcsolatban a Karadzsban tartott tüntetések során. Később, januárban a nyomozás hiányosságai miatt és a nemzetközi orvosi közösség tiltakozása közepette hatályon kívül helyezték halálos ítéletét.

Novemberben jelentek meg hírek arról, hogy a Nyugat-Azerbajdzsán tartományban található Bukán városában letartóztatták Sores Hejdari gyógyszerészt. A Kurdisztáni Emberi Jogi Hálózat szerint Hejdari Instagram-oldalán orvosi tippeket adott, egy másik forrás szerint kezelte is a tüntetőket.

Októberben a biztonsági erők Teheránban könnygázt vetettek be, hogy megakadályozzák az egészségügyi dolgozók tiltakozását, akik az állami elnyomás megszüntetését követelték, valamint azt, hogy ne használják jogszerűtlenül a mentőautókat a tüntetők fogva tartására és szállítására.

Szöveg: Golnaz Esfandiari.
XS
SM
MD
LG