Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkezett az ENSZ első gabona-segélyszállítmánya Ukrajnából Kelet-Afrikába


A Brave Commander hajó berakodás közben Pivdennyi kikötőjében 2022. augusztus 14-én
A Brave Commander hajó berakodás közben Pivdennyi kikötőjében 2022. augusztus 14-én

Ez az első hajó, amellyel a világszervezet segélyszállítmányt juttatott Ukrajnából az orosz invázió hat hónappal ezelőtti kezdete óta az Afrika szarvának nevezett, súlyos aszály sújtotta térségbe.

A libanoni zászló alatt hajózó Brave Commanderről 23 ezer tonna gabonát rakodnak ki épp Dzsibutiban, ahonnan a mintegy másfél millió ember egy hónapnyi ellátására elegendő szállítmány a szomszédos Etiópiába megy tovább. Ezt további hétezer tonna gabona követi hamarosan.

A két hajó aligha enyhíti érdemben a válságot Kelet-Afrikában, ahol az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint a szélsőséges időjárás, az emelkedő élelmiszerárak és a fegyveres konfliktusok miatt 82 millió ember szorul segélyezésre jelenleg.

„Ezzel a szállítmánnyal, amely reményeink szerint csak az első a sok közül, a WFP 1,53 millió ember szükségleteit tudja fedezni egy hónapon keresztül. Ez a kezdet, de folytatni kell az élelmiszer-szállítást, hogy emberéleteket mentsünk meg a térségben” – szögezte le Michael Dunford, a szervezet regionális igazgatója.

A humanitárius szervezetek azt remélik, hogy az első néhány sikeres utat látva a magánvállalatok is felpörgetik a gabonaszállítást Ukrajnából Kelet-Afrikába, ahol a finanszírozási és egyéb nehézségek miatt az ENSZ a menekülteknek szánt fejadagok csökkentésére kényszerült.

Etiópiában például nagyjából 150 ezer eritreai állampolgár keresett menedéket, akiknek a napi adagját a javasolt mennyiség felére kellett visszavágni júniusban.

„Nincs elég étel. Az emberek éhesek. Elmagyarázták az okokat, hogy az ukrajnai háború miatt van. De most különösen durva, mert hideg is van, nehéz a helyzet” – mondta egyikük az Alem-Wach táborban a Reuters brit hírügynökségnek.

A mostani szállítmány nem kerül kereskedelmi forgalomba, így a hétköznapi etiópiai lakosság számára nem fognak mérséklődni az élelmiszerárak.

A háború előtt mintegy kilencven százalékát Oroszország és Ukrajna fedezte Kelet-Afrika gabonaimportjának.

Ukrajnából kedden a szintén éhínség sújtotta Jemen felé is elindult egy hajó 37.500 tonna búzával a fedélzetén.

Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország közvetítésével július 22-én állapodott meg a fekete-tengeri gabonaszállítás újraindításáról, amelyet öt hónapig akadályozott az orosz tengeri blokád.

Az egyezséget azt követően hozták tető alá, hogy olyan figyelmeztetések láttak napvilágot, hogy a gabonaszállítás leállása az orosz invázió miatt súlyos élelmiszerhiányhoz, sőt éhínség kitöréséhez vezethet a világ egyes részein.

Békeidőben Ukrajna havonta akár hatmillió tonna gabonát exportált fekete-tengeri és azovi-tengeri kikötőiből.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG