Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkezett Németországba az első LNG-tartályhajó az Egyesült Államokból


Olaf Scholz kancellár az első németországi LNG-terminál megnyitásán Wilhelmshavenben 2022. december 17-én
Olaf Scholz kancellár az első németországi LNG-terminál megnyitásán Wilhelmshavenben 2022. december 17-én

Megérkezett kedden Németországba az első cseppfolyósítottföldgáz-szállítmány az Egyesült Államokból. A rendszeres szállítás része annak a széles körű erőfeszítésnek, amely az országot igyekszik segíteni a korábban Oroszországtól kapott energiakészletek pótlásában.

A Maria Energy tartályhajó az északi-tengeri Wilhelmshaven kikötőjébe futott be, ahol az LNG-szállítmányt egy különleges úszó terminálon alakítják vissza gázzá. Ezt Olaf Scholz német kancellár a múlt hónapban avatta fel.

Németország gyors ütemben keresett megoldást az orosz gázszállítás pótlására, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. A wilhelmshaveni létesítmény egyike azoknak a termináloknak, amelyeket az energiaellátási hiány elkerülése érdekében létesítettek.

Németország ideiglenesen újra üzembe helyezte régi olaj- és széntüzelésű erőműveit, és április közepéig meghosszabbította utolsó három atomerőműve élettartamát.

A környezetvédők azt mondták, hogy tiltakozást terveznek a Maria Energy érkezése ellen, érvelésük szerint Németországnak nem kellene fosszilis tüzelőanyagot importálnia.

A németországi gáztárolók tartalékai kilencven százalék fölé emelkedtek év elején, mivel Közép-Európa nagy részén az évszakhoz képest meleg idő csökkentette a fűtési igényt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG