Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megerősítették Navalnij átszállításának tényét, de az új börtönt nem nevezték meg


Rendőrök viszik el Navalnijt egy moszkvai tüntetésen. 2019. június 12.
Rendőrök viszik el Navalnijt egy moszkvai tüntetésen. 2019. június 12.

Az orosz börtönhatóság megerősítette, hogy az ellenzéki politikai vezetőt, Alekszej Navalnijt elszállították a moszkvai fogvatartási központból, ahol január közepe óta töltötte visszatérése óta kiszabott börtönbüntetését.

Aljakszandr Kalasnyikov, a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vezetője február 26-án nem volt hajlandó megnevezni, hogy hová viszik a Kreml-kritikust, és az sem egyértelmű, hogy Navalnij megérkezett-e az új létesítménybe, vagy még mindig úton van-e.

Nincs veszélyben az élete- állítják

„Oda szállították át, ahol lennie kell a börtönbüntetés ideje alatt”– mondta Kalasnyikov. „Garantálom, hogy az egészsége nincs veszélyben, és az élete sem”– tette hozzá.

Az orosz hatóságok általában nem nevezik meg a végcélt egészen addig, amíg az átszállítás meg nem történik, ez az ország bármely pontja lehet.

A büntetés-végrehajtás azt követően erősítette meg az átszállítás tényét, hogy Navalnij ügyvédje egy nappal korábban az őrizetben tartott 44 éves politikust akarta meglátogatni, aki addigra már nem volt az intézményben.

Fellebbezésnek nincs helye

A moszkvai városi bíróság február 20-án hagyta helyben Navalnij letöltendő börtönbüntetését, mely szerint legkorábban 2 és fél év múlva szabadulhat. Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztését azután változtatta letöltendőre az orosz bíróság, hogy az ellenzéki politikus nem tért haza időben Németországból, ahol a megmérgezése után ápolták egy kórházban. A büntetés letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy Navalnij külföldi tartózkodásával megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Világszerte tiltakoznak

Navalnij bebörtönzését Oroszország-szerte demonstrációk követték, amelyek az elmúlt évek legnagyobb tüntetéshullámává nőtte ki magát. Több száz résztvevőt tartóztattak le, de a demonstrálók nem hátráltak meg, mobiltelefonok fényével, zseblámpákkal és gyertyákkal fejezték ki szimpátiájukat a börtönbe zárt ellenzéki politikussal. Moszkvában vörös rózsákkal és fehér szalagokkal formált élőláncot több mint 200 nő, azt hirdették, hogy „a szeretet erősebb, mint a félelem”.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Navalnij azonnali szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot, a Navalnij-ügy miatt Oroszország és az EU kapcsolata soha nem látott mélypontra zuhant.

A Kreml-kritikus szabadlábra helyezését követelte az új amerikai elnök, Joe Biden is, aki „politikai”-nak nevezte az ítéletet.

Az alsónadrágján keresztül mérgezték meg

Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki vezetőt azzal a novicsokként ismert idegméreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni, de a bizonyítékok ellenére a Kreml tagadja, hogy köze lenne Navalnij „betegségéhez”.

Egy falu Csernobil közelében, ahol szinte mindenki Navalnij rokona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:36 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG