Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin szerint a Nyugat „le akarja láncolni” Oroszországot


RUSSIA -- Russian President Vladimir Putin gives a speech to war veterans, military personnel, the civilian staff of the Russian Armed Forces, and Russian citizens in general on Defender of the Fatherland Day at The Kremlin in Moscow, February 23, 2021
RUSSIA -- Russian President Vladimir Putin gives a speech to war veterans, military personnel, the civilian staff of the Russian Armed Forces, and Russian citizens in general on Defender of the Fatherland Day at The Kremlin in Moscow, February 23, 2021

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra sürgette a belföldi elhárítást, hogy figyeljen oda a nyugati kísérletekre, amelyekkel „le akarják láncolni” országát – miután az EU-országok Moszkva elleni új szankciók bevezetéséről állapodtak meg.

Putyin megnyilvánulása egybeesik azzal, hogy az orosz-nyugati viszony a hidegháború óta legfeszültebb időszakán megy keresztül. Az EU és az USA új szankciókkal fenyegeti Moszkvát Alekszej Navalnij ellenzéki vezető bebörtönzése nyomán.

Az orosz elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB előtt tartott éves beszédében azt mondta, hogy a Nyugat „gazdasági és más szankciókkal le akar láncolni bennünket”.

„Az úgynevezett Oroszország-visszatartási politikával találtuk szemben magunkat” – mondta Putyin.

„Itt nem a versenyről van szó..., hanem egy következetes és nagyon agresszív irányvonalról, amelynek célja, hogy megakassza fejlődésünket, lelassítson bennünket és gondokat kreáljon a határainkon” – fejtegette az elnök, hozzátéve, hogy „ehhez a Nyugat a titkosszolgálatok arzenáljának eszközeit veti be”.

Putyin szerint az erőfeszítésekkel „belső instabilitást akarnak kelteni, hogy aláássák az orosz társadalmat egyesítő értékeket, és végső soron meggyengítsék és külföldi ellenőrzés alá vonják Oroszországot”.

Prioritásként kell kezelni a nyugati törekvések elleni védelmet

Putyin februárban azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy Navalnijt felhasználva (akit szerinte a az amerikai titkosszolgálatok támogatnak), megpróbálja elszigetelni Oroszországot. Ezzel az Egyesült Államoknak a Szovjetunió elleni hidegháborús doktrínájára utalt.

Az orosz vezető szerdán arra is felszólította az FSZB-t, hogy az idén fő feladata, a terrorveszély elhárítása mellett „kezelje prioritásként” a nyugati fenyegetést.

Szintén szerdán, Szergej Lavrov külügyminiszter hevesen bírálta a Nyugatot az ENSZ Emberijogi Tanácsában, amiért a pandémia okozta globális gazdasági visszaesés ellenére nem hajlandó felfüggeszteni a szankciókat.

Az Európai Unió tagországai a héten állapodtak meg, hogy a Moszkva ukrajnai konfliktusban játszott szerepe és a választásokba való beavatkozása miatti szankciók mellett újabb büntetőintézkedéseket vetnek ki négy olyan orosz hivatalos személyre, akiknek szerintük közük volt Navalnij bebörtönzéséhez.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG