Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megerősítették Palkovics László távozását, egyelőre nem vállal kormányzati tisztséget


Palkovics László okairól nem derültek ki újabb részletek, nem vállal másik kormányzati tisztséget
Palkovics László okairól nem derültek ki újabb részletek, nem vállal másik kormányzati tisztséget

Távozik posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter – erősítette meg a sajtóban már napokkal korábban megszellőztetett hírt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely bejelentette, amit a Szabad Európa már szintén megírt korábban, új energetikai minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével. Vitézy Dávid is távozik a kormányból.

A bejelentés szerint a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, Palkovics László pedig nem vállal új kormányzati tisztséget. Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor szerette volna meggyőzni Palkovicsot arról, hogy maradjon, akkor a TIM is megmaradhatott volna, de ez nem sikerült.

A megszűnő minisztérium feladatait szétosztják több minisztérium között:

  • az ipar a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz,
  • a közlekedés Lázár János építési és beruházási tárcájához,
  • a felsőoktatás Csák János kulturális és innovációs minisztériumához kerül.
  • Paks II. továbbra a külügyi tárca, Szijjártó Péter hatásköre.

Palkovics László egyelőre nem fog kormányzati tisztséget vállalni, de Gulyás szavaiból úgy tűnt, hogy erről majd az érintett ad tájékoztatást.

Az új miniszterről, Lantos Csabáról Gulyás azt mondta, hogy az energiastabilitásért és energiabiztonságért kell felelnie, és kinevezését azért csak most jelentették be, mert most sikerült megállapodnia vele Orbán Viktornak.

Palkovics távozásáról, annak okairól és az új miniszterről ebben a cikkben írtunk bővebben: Sajtóhírek szerint hamarosan lemond posztjáról Palkovics László

Vitézy Dávid is bejelentette távozását

A közlekedési államtitkár a Facebookon írt arról, hogy Palkovics László lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, így Vitézy eddigi közlekedési államtitkári feladatai is véget érnek. A közlekedési szakterület felügyelete az új kormányzati feladatmegosztás szerint Lázár János minisztériumához kerül át.

Szerdán szivárgott ki Palkovics László lemondásának híre. Hiába próbálta megerősíttetni szerkesztőségünk a hírt, a Miniszterelnökség és a kormányfő sajtófőnöke egymásnap passzolta a válaszadást, hogy azután egyik se mondjon szinte semmit.

A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség ugyan nem cáfolt, de a Szabad Európának küldött válaszában csak annyit közölt, hogy „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk."

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke eközben mindenkit a Miniszterelnökséghez irányított, mondván Orbán Viktor úton van Üzbegisztánba.

Miért mondott le Palkovics?

Ez nem derült ki Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján sem. A Szabad Európa információi szerint az egyik ok, hogy újabb energetikai hatásköröket vontak volna el a Technológiai és Ipari Minisztériumtól (TIM), ráadásul Lázár János már a kormány megalakulásától kezdve szerette volna magához vonni a közlekedést, ami – Vitézy Dávid államtitkársága alatt – szintén a Palkovics-tárca része volt.

Érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy – mint forrásaik megjegyezték – a miniszter vezetésével a legutolsó pillanatokig is a kormánynak bevallottan kiemelt fontosságú stratégiák készültek a TIM-ben: november 30-ig kell például elkészíteni a geotermikus energia felhasználásáról szóló stratégiát, ennek fontosságáról már több kormányinfón szó esett az elmúlt hónapokban.

Palkovics László helyzetét nem erősítette a kormányon belül az sem, hogy szinte az egyetlen miniszter volt, akinek sem erős párt-, sem családi kötődése nincs a hatalom legbelső köreihez. A miniszter Fauszt Zoltán üzlettársa volt korábban, Fauszt Zoltán cégcsoportjának tagjai fejlesztették a közoktatásban használt KRÉTA informatikai rendszert, amiről a Telex írta meg, hogy nemrég feltörték és rengeteg diák adatait lopták el, miközben a cég informatikusai megpróbálták eltitkolni az ügyet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG