Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sajtóhírek szerint hamarosan lemond posztjáról Palkovics László


Palkovics László értesüléseink szerint hétfőn már átadja a tárca ügyeit utódjának.
Palkovics László értesüléseink szerint hétfőn már átadja a tárca ügyeit utódjának.

A Szabad Európa értesülése szerint a technológiai és ipari miniszter távozásának hátterében az állhat, hogy kikerülhet a tárca irányítása alól az energetika. Palkovics László pozícióját emellett az sem erősítette, hogy feltörték a KRÉTA közoktatási adminisztrációs rendszert, ami kiberbiztonsági szakértők szerint a GDPR-éra legsúlyosabb ilyen jellegű magyarországi botránya. A Miniszterelnökség nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda a Szabad Európa kérdésére azt válaszolta:

„A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk. ”

Hatáskörelvonások és KRÉTA

A Szabad Európa információi szerint újabb energetikai hatásköröket vontak volna el a Technológiai és Ipari Minisztériumtól (TIM), ráadásul Lázár János már a kormány megalakulásától kezdve szeretné magához vonni a közlekedést, ami – Vitézy Dávid államtitkársága alatt – szintén a Palkovics-tárca része volt eddig.

Ez lehet az egyik fő oka a lemondásnak. Érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy – mint forrásaik megjegyezték – a miniszter vezetésével a legutolsó pillanatokig is a kormánynak bevallottan kiemelt fontosságú stratégiák készültek a TIM-ben: november 30-ig kell például elkészíteni a geotermikus energia felhasználásáról szóló stratégiát, ennek fontosságáról már több kormányinfón szó esett az elmúlt hónapokban.

Úgy tudjuk, Palkovics László már régóta szerette volna elérni a magyar elektromos közműhálózat gyors – és nyilván sok pénzbe kerülő – modernizációját is. A miniszter még májusban egy zalaegerszegi rendezvényen maga is beszélt arról, hogy az elavult hálózat miatt évente 300-350 millió eurónyi veszteség keletkezik a rendszerben. A gazdasági problémák miatt azonban ez a terv is ad acta került egyelőre.

Palkovics László helyzetét ugyanakkor nem erősítette a kormányon belül, hogy mára szinte az egyetlen miniszter maradt, akinek sem erős párt-, sem családi kötődése nincs a hatalom legbelső köreihez. A miniszter Fauszt Zoltán üzlettársa volt korábban, Fauszt cégcsoportjának tagjai fejlesztették a közoktatásban használt KRÉTA informatikai rendszert, amiről a Telex írta meg, hogy nemrég feltörték és rengeteg diák adatait lopták el, miközben a cég informatikusai megpróbálták eltitkolni az ügyet.

Ehhez kapcsolódóan: Megpróbálták elhallgatni a KRÉTA feltörését

Palkovics László 2018 májusában lett az akkori Orbán-kormány innovációs és technológiai minisztere, majd a jelenlegi kabinetben 2022. május 24-től technológiai és ipari miniszter.

Információink szerint egyébként nem egyszerűen utódlás jön, hanem átszervezés is, létrejöhet egy önálló energetikai tárca Lantos Csaba vezetésével.

Emblematikus ügyek: CEU, MTA

Palkovics minisztersége alatt az első nagy tiltakozást kiváltó ügy a CEU kiűzése volt. 2017. április 4-én fogadta el a parlament a törvénymódosítást, amely kimondja, hogy külföldi egyetem akkor folytathat Magyarországon oktatási tevékenységet, ha működéséről kormányközi megállapodás született, és a székhelye szerinti országban is ténylegesen felsőoktatási képzést folytat. A lex CEU-ról utólag, 2020 októberében az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy sérti az EU Alapjogi Chartáját, a tudomány szabadságjogait, valamint a Kereskedelmi Világszervezet szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményét, de az egyetem a fő képzéseit addigra már Bécsbe vitte.

A következő nagy dobás a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek elvétele volt. Palkovics László terjesztette be a parlament elé az erről szóló törvényjavaslaltot, amelyet 2019. július 2-án fogadtak el. Az MTA kutatóintézetei egy új alapítványba, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba (ELKH) kerültek, egyúttal a kutatók elvesztették közalkalmazotti státuszukat. Az MTA-nak át kellett adnia az érintett épületeket és vagyontárgyakat.

Ehhez kapcsolódóan: A CEU jól érzi magát Bécsben, nem kíván visszajönni

Szintén 2019-ben indult el az egyetemek modellváltása, elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem került államiból alapítványi fenntartásba. A legnagyobb botrány a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi tulajdonba adása miatt robbant ki, amely 2020. szeptember 1-jétől alakult át. 2021 szeptemberére a 64 hazai egyetem és főiskola közül mindössze hat maradt állami kézben.

2022-ben Palkovics László legnagyobb visszhangot kiváltó lépése az augusztus 20-i lefújt tűzijáték után az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökének és helyettesének menesztése volt. A miniszter akkor azt állította, a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésnek nincs köze a döntéséhez.

A Telex azt írja, hogy Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a Telexnek nem cáfolta a Palkovics lemondásáról szóló értesülést. Azt írta: „A miniszterelnök úton van Üzbegisztánba; a kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel, kérem, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez forduljanak.”

XS
SM
MD
LG