Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megfékezték a görög erdőtüzeket, de izzik a parázs, és erős szél jön


GREECE-WILDFIRES/
GREECE-WILDFIRES/

Mérséklődött a kánikula, és az eső is besegített, így sikerült megfékezni az erdőtüzeket Görögországban. Készenlétben maradnak azonban a tűzoltók, mert a hétvégi előrejelzések szerint erős szél várható, ami gyorsan felszíthatja a parazsat.

Csaknem két hétig tombolt a tűz Görögországban. Az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett adatai szerint ezalatt több mint százezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

Hosszú idő óta a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa

Pénteken végre sikerült ellenőrzés alá vonni azokat a több mint egy hete égő tüzeket, amelyek Görögország évtizedek óta legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját okozták – közölte a tűzoltóság. „Tegnap óta nincs jelentős aktív terület, csak szórványos tüzek" – mondta a tűzoltóság szóvivője az AFP-nek.

Az eső és a csökkenő hőmérséklet segítette a munkát, a tűzoltók azonban készenlétben maradnak, hogy megakadályozzák az esetleges fellángolásokat Évia szigetén és a peloponnészoszi Arkádia régióban található, nehezen hozzáférhető területeken.

Egy tömlőt tartó férfit segítenek fel társai a tűzvésztől pusztított Guvesz faluban, Évia szigetén 2021. augusztus 8-án
Egy tömlőt tartó férfit segítenek fel társai a tűzvésztől pusztított Guvesz faluban, Évia szigetén 2021. augusztus 8-án

Évtizedek óta nem volt ilyen kánikula

Évia, Arkádia és Athén külvárosaiban több száz ház pusztult el és sok vállalkozás ment tönkre a július végétől Görögországot sújtó és a múlt héten felerősödő tűzvészekben, amelyek az évtizedek óta példátlan kánikula közepette sújtották az országot.

Tudósok szerint ahogy a klímaváltozás miatt a globális hőmérséklet emelkedik, a kánikula gyakoribbá és intenzívebbé válik. Ennek és gyakran az emberi gondatlanságnak is a következménye, hogy az elmúlt hetekben hatalmas erdőtüzek pusztítottak Görögország mellett Törökországban, Algériában és a Földközi-tenger más részein.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök csütörtökön „az elmúlt évtizedek legnagyobb görögországi ökológiai katasztrófájának" minősítette a tűzvészt. A kormányfő több száz millió eurót ígért újjáépítési, újratelepítési és árvízvédelmi munkálatokra. "Néhány napon belül folyósítják a helyreállításhoz szükséges forrásokat... és azok minden korábbinál nagyobbak lesznek minden érintett számára" – ígérte a kormányfő a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány sok bírálatot kapott a katasztrófa sújtotta területeken élőktől, akiknek a mezőgazdaságból és az idegenforgalomból származó jövedelme gyakorlatilag megszűnt. A bírálók egyre többen közbiztonsággal foglalkozó vezető tisztviselő lemondását követelik azok közül, akik még júniusban azt állították, hogy az ország felkészült a hasonló helyzetekre.

A miniszterelnök most elismerte: „Úgy tűnik, hogy ez a jelenség meghaladja a képességeinket és az előkészületek mértékét."

Athéné istennő szobra, a háttérben Varimpompi lángol, Athéntól északra, 2021. augusztus 3-án
Athéné istennő szobra, a háttérben Varimpompi lángol, Athéntól északra, 2021. augusztus 3-án

Spanyolország és Portugália is megkongatta a vészharangot

Az előrejelzések szerint Afrikából forró, száraz légtömeg tart az Ibériai-félsziget felé, a két országban a következő napokban 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet várható.

Portugáliában 2017-ben több mint száz ember halt meg az országban pusztító erdőtüzekben, és a portugál miniszterelnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy a forróság növeli az erdőtüzek veszélyét. António Costa fokozott óvatosságot kért az emberektől.

A spanyol meteorológiai szolgálat hétfőig hőhullámot jelzett előre, egyes területeken a hőmérséklet meghaladhatja a 44 Celsius-fokot.

Egy helikoptert töltenek fel vízzel Szpaszovuninál, Korinthosz közelében, Görögországban 2021. július 23-án
Egy helikoptert töltenek fel vízzel Szpaszovuninál, Korinthosz közelében, Görögországban 2021. július 23-án

Az ilyen hőmérsékleti csúcsok nem ismeretlenek Spanyolországban és Portugáliában a nyári hónapokban. Ennek ellenére a klímatudósok szerint nem kétséges, hogy a szén, az olaj és a földgáz elégetéséből eredő klímaváltozás szélsőséges eseményeket, például hőhullámokat, aszályokat, erdőtüzeket, árvizeket és viharokat okoz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG