Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Megfosztották a gyermekkorától”: Lukasenka leszámolása és belarusz politikai foglyok traumatizált gyerekei


Andrej Sarenda (a képen 2017-ben fiával, Sztahhal) azt mondja, hogy megpróbál valamiféle normális életet teremteni gyermekei számára vilniusi száműzetésük alatt, miközben hazájukban bebörtönözték feleségét, Palina Sarenda-Panaszjukot
Andrej Sarenda (a képen 2017-ben fiával, Sztahhal) azt mondja, hogy megpróbál valamiféle normális életet teremteni gyermekei számára vilniusi száműzetésük alatt, miközben hazájukban bebörtönözték feleségét, Palina Sarenda-Panaszjukot

Az elmúlt három évben Belaruszban közel 1500 politikai fogoly került börtönbe a másként gondolkodók ellen folytatott tömeges fellépés miatt – állítja egy neves emberi jogi csoport. Sok fogolynak van kisgyermeke, aki a rács túloldalán várja szülője kiszabadulását.

Palina Sarenda-Panaszjuk belarusz ellenzéki politikus 2021 januárjában otthonában, a nyugati Breszt városában tartózkodott, amikor a rendőrség rátörte az ajtót, és bilincsben vezette el, amit négyéves fia végignézett.

A 48 éves Sarenda-Panaszjukot ezt követően három év börtönbüntetésre ítélték rendőrök elleni támadás és Aljakszandr Lukasenka, az autoriter belarusz elnök megsértésének vádjával. Nem sokkal küszöbönálló szabadulása előtt, a hónap elején újabb vádakat hoztak fel ellene, amelyek nyomán valószínűleg bizonytalan ideig börtönben tartják.

Fia, Sztah számára az eset traumatikusnak bizonyult. Beszédzavarai támadtak, amelyeket most próbál leküzdeni Litvániában, ahová Sarenda-Panaszjuk férje, Andrej Sarenda vitte a gyerekeket felesége letartóztatása után.

„Egyszerűen elnémult – mondta Sarenda a Current Time-nak, a Szabad Európa és az Amerika Hangja közösen működtetett orosz nyelvű csatornájának. – Beszédkésést diagnosztizáltak nála. Két évig éltünk és foglalkoztunk ezzel a diagnózissal. Szerencsére az alatt az egy év alatt, amióta itt vagyunk, Vilniusban, sikerült valahogyan túllépnünk a helyzeten, hála egy pszichológusnak és egy logopédusnak.”

„Sztah normális iskolába fog járni. De meg kell érteniük, hogy a gyereket szinte az egész gyermekkorától megfosztották” – tette hozzá.

Férj és feleség: Sarenda és Sarenda-Panaszjuk 2017-ben
Férj és feleség: Sarenda és Sarenda-Panaszjuk 2017-ben

Sarenda-Panaszjuk egyike annak a több mint 1400 politikai fogolynak, akik jelenleg rács mögött ülnek Belaruszban, miután a Lukasenka bírálóit megcélzó letartóztatási hullámba keveredtek a 2020-as, vitatott elnökválasztás utáni tömegtüntetések nyomán.

A foglyok hozzátartozói számára a bebörtönzés és szeretteik hiánya traumatikus – és különösen az gyerekeik számára.

Ilyen esetekben kulcsfontosságú, hogy a távollét idején legyen a közelben egy támogató felnőtt – mondta Natalja Sztankevics pszichológus a Current Time-nak.

„Egy felnőtt, aki tud sírni, de ugyanakkor tud beszélni a gyerekkel, hogy »Igen, nagyon aggódom anya miatt. Írjunk neki együtt levelet.« Egy gyerekkel lennie kell valakinek, aki megőrzi a lélekjelenlétet. Nem olyannak, aki a nap 24 órájában sír” – mondta Sztankevics.

Andrej Sarenda azt mondja, hogy vilniusi száműzetésük alatt megpróbál normális életet teremteni Sztah és nagyobbik fiuk, a 14 éves Szlavomir számára.

„Megértem, hogy a feleségemnek most sokkal nehezebb. Palina mindenféle gyötrelemnek és szenvedésnek van kitéve. És megértem, hogy nem panaszkodhatom az életre, nem adhatom fel, nem eshetek kétségbe, depresszióba” – mondta Sarenda a Current Time-nak.

Sarenda elmondta, hogy fiainak fényképeket mutat az édesanyjukról, akit kisebbik fia szerinte már kezd elfelejteni.

„Apa, apa: Kukucs!”

2021 decemberében Ihar Loszikot, a Szabad Európa belarusz szolgálatának újságíróját 15 év börtönbüntetésre ítélték több vádpont alapján, többek között tömeges zavargások szervezésével, társadalmi gyűlöletre való felbujtással és több más, egyelőre tisztázatlan váddal illették.

Bebörtönzését követően Loszik felesége, Darja a Current Time-nak elmondta, hogy kislányuk, Palina hogyan vette el a mobiltelefonját, és mondta bele: „Apa, apa, kukucs!”

Montázs Ihar Loszik (balra), a belarusz Szabad Európa-újságíró, felesége, Darja Loszik és kislányuk, Palina képével
Montázs Ihar Loszik (balra), a belarusz Szabad Európa-újságíró, felesége, Darja Loszik és kislányuk, Palina képével

„Most már csak azt kéri, hogy mutassak fényképeket Iharról. Elhozza a játék edényeit, és elkezdi etetni és labdázni vele. Nehéz (…) beszélni arról, hogyan viselkedik a lányom” – mondta az interjúban.

Magát Darja Loszikot később letartóztatták és januárban két év börtönre ítélték, miután bűnösnek találták szélsőséges tevékenység elősegítésének vádjában. Az Egyesült Államok és az EU egyaránt politikai indíttatásúnak ítélte Ihor és Darja Loszik bebörtönzését, akiknek lánya most a nagyszüleivel él.

Amikor 2022 decemberében letartóztatták Larisza Scsirakova belarusz újságírónőt, tizenéves fiát, Szvjatoszlaut árvaházba vitték, ahol közel egy hónapig élt, amíg régóta Oroszországban élő apja össze nem tudta szedni a gyermek felügyeletéhez szükséges iratokat.

Larisza Scsirakova újságíró 2018-ban bekötött szájjal jelent meg a bíróságon, „hogy megmutassa, hogy a rendőrség és a bíróságok zaklatással és pénzbírsággal akarják elhallgattatni a független újságírókat”
Larisza Scsirakova újságíró 2018-ban bekötött szájjal jelent meg a bíróságon, „hogy megmutassa, hogy a rendőrség és a bíróságok zaklatással és pénzbírsággal akarják elhallgattatni a független újságírókat”

A múlt hónapban a délkeleti Homel városában bíróság elé állított Scsirakova más rokonainak nem engedték meg, hogy magukhoz vegyék Szvjatoszlaut az árvaházból.

Scsirakova tárgyalása – akit szélsőséges tevékenység elősegítésével és Belarusz lejáratásával vádolnak – zárt ajtók mögött zajlik. Elítélése esetén akár hét év börtönbüntetésre is számíthat.

Augusztus 9-én, a példátlan tüntetéseket kiprovokáló és az ellenzék által elcsaltnak nevezett elnökválasztás harmadik évfordulóján Szvjatlana Cihanouszkaja száműzött ellenzéki vezető azt mondta, hogy „az igazság a mi oldalunkon áll”. (A tüntetések nyomán indított Lukasenka tömeges és gyakran brutális fellépést a másként gondolkodók ellen.)

Cihanouszkaja megtörhetetlennek nevezte honfitársait Lukasenka azon törekvéseivel szemben, hogy „megfossza a belaruszokat a reménytől, szeretteiktől, szabadságuktól, hazájuktól és függetlenségüktől”.

A Current Time jelentése a Szabad Európa belarusz szolgálata tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG