Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt az Európai Parlament elnöke


David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

David Sassoli súlyos betegség következtében, 65 éves korában hunyt el. Karácsony másnapján került kórházba, az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település klinikáján érte a halál.

Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivőjének Twitter-üzenete szerint Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el. Az Európai Parlament elnöki kabinetjének korábbi tájékoztatása szerint Sassoli december 26-án súlyos egészségi állapotban került kórházba Olaszországban, mert az immunrendszerének elégtelen működése miatt súlyos szövődmények alakultak ki nála. Ekkor Sassoli minden hivatalos programját törölték.

A demokrata párti politikust szeptemberben egy strasbourgi kórházban kezelték súlyos tüdőgyulladása miatt. Akkor több mint két hónapig nem tudta ellátni feladatait.

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. Több mint 10 éven át tagja volt az Európai Parlamentnek, miután az újságírásról a politikai pályára váltott. Pályafutását újságíróként kezdte a római Il Tempo napilapnál, majd egyebek mellett a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradójának műsorvezetője volt mielőtt 2009-ben az olasz Demokrata Párt (PD) tagjaként az Európai Parlament képviselőjévé választották. 2019. július 3-tól volt az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Parlamentben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt, amely az Európai Néppárt (EPP) után a második legnagyobb képviselőcsoport az uniós parlamentben. Nős, két gyermeke született.

Információk szerint a Sassoli utódjának megválasztásáról szóló szavazás első fordulóját várhatóan az Európai Parlament jövő héten tervezett strasbourgi ülésének keddi munkanapján tartják.

Készült az MTI felhasználásával.

XS
SM
MD
LG