Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt az orosz rakétatámadásban megsebesült díjnyertes ukrán írónő


Viktoria Amelina
Viktoria Amelina

Viktoria Amelina belehalt súlyos koponyasérüléseibe. Múlt héten ő is a kramatorszki étterem elleni orosz légicsapás áldozatai között volt.

A megszálló orosz hadsereg által célba vett pizzéria népszerű volt a Kelet-Ukrajnában dolgozó újságírók és segélymunkások körében. A csapás halálos áldozatainak száma ezzel tizenháromra nőtt, rajtuk kívül hatvanegy ember megsebesült.

A halálhírt a PEN Ukrajna írószervezet is bejelentette. Hangsúlyozták, hogy a lembergi (lvivi) születésű Amelina, akinek regényeit több nyelvre lefordították, „munkáját jóval kiterjesztette az irodalmon túlra, dokumentálta a megszállt területeken elkövetett orosz háborús bűnöket”.

Ehhez kapcsolódóan: Tovább nőtt a kramatorszki orosz rakétatámadás halottainak száma

A szerző a pusztító támadáskor egy kolumbiai delegáció tagjaival vacsorázott a keleti országrész egyik legnagyobb, még ukrán ellenőrzés alatt álló városának számító Kramatorszkban.

A 37 éves írónő az invázió kezdete óta az irodalom helyett inkább az orosz háborús bűncselekmények dokumentálásának szentelte figyelmét. Ő találta meg például az oroszok által meggyilkolt Volodimir Vakulenko író naplóját is Izjum közelében, de hamarosan megjelenthet az a műve is, amelyben az orosz háborús bűntetteket rögzítő nők egyes történeteit foglalta össze.

Viktoria Amelinát hazájában korábban felterjesztették Valerij Sevcsuk-díjra, később több nemzetközi elismerést is kapott.

Az ukrán biztonsági szolgálat letartóztatott egy feltételezett orosz kémet, akinek a gyanú szerint köze volt a támadáshoz.

„Akárki is segíti az orosz terroristákat életek elpusztításában, a maximális büntetést érdemli” – húzta alá Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök nem fedte fel a vádlott személyazonosságát, a hatóságok azonban közölték, hogy egy földgázszállító cégnek dolgozó helyi férfiről van szó, aki az oroszok megbízásából videófelvételeket készített az étteremről és tájékoztatta őket a népszerűségéről.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG