Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghosszabbítaná a "nyelvvizsga-amnesztiát" az egyik új operatív törzs


Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában 2011. szeptember 14-én
Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában 2011. szeptember 14-én

A Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter irányításával felállt testület azt javasolja a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a "nyelvvizsga-amnesztiát". Ez azt jelentené, hogy idén is lehetne diplomát szerezni nyelvvizsga nélkül.

A nyelvvizsgáról szóló javaslatot a szerdai kormányülésen terjesztik elő. A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője a bejelentéskor ugyanakkor hangsúlyozta, mindenkit arra ösztönöz, hogy szerezzen nyelvvizsgát, mert nehézséget okoz, ha valaki nem beszél idegen nyelveket.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája kérte egy nappal korábban, hogy függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt az augusztus 31-éig záróvizsgázók számára, beleértve az idei tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is.

A hallgatói érdekképviselet egyebek között azzal érvelt az amnesztiahosszabbítás mellet, hogy a járványidőszak miatt az egyetemisták másfél éve nem tudtak jelenléti nyelvoktatásban részt venni és sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani.

Ha a kormány szerdán rábólint a javaslatra, akkor mintegy 20-25 ezer fiatal veheti át nyelvvizsga nélkül a diplomáját.

Évek óta a sereghajtók vagyunk

Az Eurostat felmérései alapján az idegen nyelvek ismeretében rendre a leggyengébb három ország között szerepel Magyarország, a magyarok több mint fele saját bevallása szerint sem ért egy más nyelven se.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke a Szabad Európának arról beszélt egy interjúban, hogy az utóbbi években azért tapasztalható javulás 30 év alattiak és a még fiatalabbak nyelvtudása jobb a korábbi hazai állapotoknál, de így is a sereghajtók csoportjában van Magyarország.

Szerinte "semmilyen alapja nem nincs" annak, hogy újra elengedje a szabályozás a nyelvvizsga követelményét. Szakmailag pedig az sem előremutatót, ha néha elengedi az állam ezt a követelményt, ha felgyűlik elég ember, aki nem tud megfelelő nyelvvizsgát letenni a diplomájáért.

A nyelvtudást egyébként a kormánypárt ismét kampánytémává tenné, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségre aspiráló Karácsony Gergely főpolgármester kapott kritikát állítólagos gyenge angoltudása miatt. Pedig az elmúlt 3-4 miniszterelnök, köztársasági elnök vagy főpolgármester angoltudása is elég vegyes képet mutat.

XS
SM
MD
LG