Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áder, Gyurcsány, Tarlós: a nyelvtudás politikája


Karácsony Gergely és az Együtt-PM aktivistái átragasztják a kormány egyik tájékoztató plakátját Budán, 2014. május 7-én.
Karácsony Gergely és az Együtt-PM aktivistái átragasztják a kormány egyik tájékoztató plakátját Budán, 2014. május 7-én.

A kormánypárt másodjára is kampánytémává tenné, hogy Karácsony Gergely főpolgármester gyengén beszél angolul. Pedig az elmúlt 3-4 miniszterelnök, köztársasági elnök vagy főpolgármester angoltudása is meglehetősen vegyes képet mutat, és Orbán Viktor angolja sem shakespeare-i.

Az elmúlt napokban fontos kampánytémaként vette elő a kormánypárt, hogy Orbán Viktor sokszor mer nyilatkozni angolul is, Karácsony Gergely főpolgármester viszont tolmácsot használ.

Mindez egyébként már másodszor lett kampánytéma, korábban Tarlós István támadta ezzel Karácsonyt a főpolgármester-választás előtt. Tarlós egyáltalán nem tudott angolul, de az akkor nem volt probléma a kormánynak. Ennek kapcsán tágabb kontextusban áttekinthetjük, hogy a magyar tisztségviselők mennyire beszélik a legfontosabb világnyelvet.

Miért pont az angol a világnyelv?
Mindenkinek hasznos, ha megtanulja az urdut vagy elboldogul portugálul, ahogy még a holt nyelvek is új világokat nyitnak ki az azokat ismerők számára. A világbeli kommunikációt azonban az könnyíti meg az embereknek, ha ehhez minél kevesebb idegen nyelvet kell megtanulniuk. A történelem során tekinthettük világnyelvnek a latint, a franciát vagy az arabot is, a 20. századtól azonban az angolszász tudományos és gazdasági fölény hálózatos hatásai miatt egyértelműen az angol lett a világnyelv.


Magyarországon a nyelvtudás megítélésére a legtöbbet használt intézmény az államilag elismert, több fokozatú nyelvvizsgarendszer. Viszont a tisztségviselőink valós angoltudását ez se jelzi igazán jól, több okból sem:

  • Az állami tisztségviselőink még a legfontosabb iskolai végzettségük kapcsán is sokszor tévednek vagy rosszul emlékeznek arra, hogy van-e diplomájuk vagy a szakdolgozatot ők írták-e. Ez a probléma a nyelvvizsgáknál is ugyanígy fennáll, általában véve pedig a hazai nyelvvizsgák akár tizede is hamisított lehet.
  • Ha valaki 15 éve levizsgázott angolból, aztán pedig nem nagyon használta, annak azóta akár kezdő szintre kophatott vissza a tényleges tudása. Magyarországon ugyanis egy nyelvvizsga egy életre érvényes, sosem kell megújítani.
  • Megtanulhat valaki magas szinten egy nyelvet úgy is, hogy sosem tesz magyarországi nyelvvizsgát belőle, mert semmi szüksége rá. Aki például hosszabb időt dolgozott külföldön, az adott ország nyelvén, annak ritkán kell még egy papírral bizonyítania, hogy tényleg elsajátította a nyelvet.

Fenti okokból mára a magyar munkaadókat is alig érdekli a nyelvvizsga egy-egy jelentkezőnél, inkább felmérik ők a maguk a nyelvtudást. Hasonlóan a tisztségviselőinknél érdemesebb lehet a tényleges megszólalásaik alapján felmérni a tényleges angoltudásukat, az esetleges magyaros akcentustól most eltekintve.

Köztársasági elnökök

Áder János hivatalban lévő köztársasági elnök több mint tíz éve tanul angolul. 2009-ben még úgy ment ki magyar európai parlamenti képviselőnek, hogy semmilyen nyelven nem beszélt. Itt mások mellett például Varga Judit mostani igazságügyi miniszter segítette asszisztensként, Varga pedig folyékonyan beszéli a nyelvet.

Áder János magyar köztársasági elnök tárgyal Salome Zurabishvili grúz elnökkel, 2019. szeptember 5-én.
Áder János magyar köztársasági elnök tárgyal Salome Zurabishvili grúz elnökkel, 2019. szeptember 5-én.

Bár a köztársasági elnök azóta néha elmondott már beszédeket angolul is, vagy tavaly például angolul köszönt a pápának, de azért jellemzően szinte kizárólag magyarul szólal meg nemzetközi környezetben is.

Előtte egy rövid ideig a mostani házelnök, Kövér László volt az ügyvezető államfő. Az ő angoltudását is nehéz megítélni úgy, hogy sosem beszél a nyelven, és könnyen elérhető felvétel sincs ilyesmiről. Viszont saját maga szerint előrelépett a nyelvtanulásban: húsz éve még alapfokúnak érezte az angoltudását, mára "társalgási" szintűnek.

Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök magabiztosan és érthetően beszél angolul is, az ő diplomatakarrierje egyébként még az 1980-as évek elején indult. Elődje, Sólyom László szintén jól beszélt angolul, ő publikált is angol nyelven szakmai cikkeket.

Miniszterelnökök

Orbán Viktor a legtöbb, 1980-as években szocializálódott magyar politikusnál jellemzően jobban beszél angolul. Már csak azért is, mert Soros György jóvoltából egy ideig az Egyesült Királyságban tanulhatott. És azért is, mert utóbbiak jellemzően egyáltalán nem tudnak angolul.

Az utóbbi időben viszont mintha érdemben romlott volna Orbán nyelvtudása is. Amikor például az őt meglátogató Chuck Norris-szal beszélték meg, hogy Orbán olyan, mint Donald Trump, akkor a magyar miniszterelnök szinte tőmondatokban is nehézkesen, egyszerű nyelvtani hibákkal beszélt a színésszel.

Elődje, Bajnai Gordon még jobban ismeri a nyelvet, folyékonyan beszél angolul, bár talán inkább az üzleti szókinccsel és szófordulatokkal. Ő dolgozott is Angliában és számos nemzetközi vállalatnál is, ahol az angoltudás minimumelvárás.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök angolja is megüti a tárgyalóképes szintet, bár élőszóban ő sem fogalmaz különösebben cizelláltan vagy nyelvtanilag mindig helyesen.

Főpolgármesterek

Karácsony Gergelyről nem érhető el angol nyilatkozat, saját bevallása szerint élőszóban nem beszél angolul, viszont korábbi oktatói szerint jó színvonalon olvas a nyelven. Ez nagyjából a magyar középfokú nyelvvizsgások tudásszintjének felelhet meg, a főpolgármesternek is ilyen bizonyítványa van. Ígéretet tett viszont arra, hogy feljavítja az angolját, ha megválasztják miniszterelnöknek.

Elődje Tarlós István egyáltalán nem tudott angolul. Egy 2019-es PR-interjúban maga mondta el ezt, és hogy tolmácsot kellett használnia, amikor találkozott a példaképével, Rudy Giuliani volt New York-i polgármesterrel.

Demszky Gábor viszont magabiztosan tud angolul, nagyjából Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc szintjén. Már a rendszerváltás környékén is elég jól beszélt, amit segített, hogy 1988-tól tíz hónapot az USA-ban is tanulhatott a Columbia egyetemen.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG