Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghosszabbították a The Wall Street Journal újságírójának letartóztatását Moszkvában


A The Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich a vádlottak üvegketrecében áll a Moszkvai Városi Bíróság tárgyalótermében 2023. december 14-én
A The Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich a vádlottak üvegketrecében áll a Moszkvai Városi Bíróság tárgyalótermében 2023. december 14-én

Moszkvában a lefortovói kerületi bíróság helyt adott a nyomozói indítványnak, és meghosszabbította Evan Gershkovichnak, a The Wall Street Journal moszkvai irodája kémkedéssel vádolt riporterének letartóztatását – közölte a bíróság sajtószolgálata az Interfaxszal.

„A bírósági ítélet két hónappal, 2024. március 30-ig hosszabbította meg Gershkovich letartóztatását” – közölte a bíróság sajtószolgálata pénteken.

A bíróság zárt ajtók mögött ülésezett, a büntetőper anyagát ugyanis titkosnak minősítették.

Március 30-án már egy éve lesz annak, hogy letartóztatták Gershkovichot.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai külügy: Jogtalanul tartják fogva a WSJ újságíróját Oroszországban

2023. március 29-én a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) PR-osztálya jelentette be az 1991-ben született amerikai állampolgár őrizetbe vételét és azt, hogy kémkedéssel vádolják. Az újságíró tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Az FSZB szerint Gershkovich „az Egyesült Államok utasítására olyan információkat gyűjtött egy orosz hadiüzemről, amelyek államtitkot képeznek”. Az amerikai újságírót Jekatyerinburgban vették őrizetbe, miközben titkos információkat próbált szerezni – tette hozzá az FSZB.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára később azt mondta, hogy Gershkovichot tetten értek.

Gershkovich ártatlannak vallotta magát – közölték védői. Az amerikai hatóságok szerint letartóztatása törvénytelen volt, és azon dolgoznak, hogy elérjék szabadon engedését. Az újságírót a moszkvai Lefortovo börtönben tartják előzetes letartóztatásban.

Készült az Interfax beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG