Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megint egyre több koronavírusos fertőzött kerül kórházba Magyarországon


Jelzések a miskolci központi kórház előtt, 2021. augusztus 28-án.
Jelzések a miskolci központi kórház előtt, 2021. augusztus 28-án.

Beindultak az iskolai oltások, ezzel némileg fel is gyorsult az oltási tempó. Újból emelkedett viszont a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma. Az EU szerint járványügyi szempontból már nem biztonságos ország az USA vagy Izrael.

A járvány egy újabb áldozatát jelentette be az állami tájékoztatás augusztus utolsó napán. A közvetlen áldozatok száma így 30 058 embernél tart Magyarországon, ez lakosságarányosan az egész világon a második legrosszabb mutató. Kizárólag Peruban haltak bele eddig arányosan többen a járványban az Our World In Data adatai alapján.

Jelenleg 119 koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra. Közülük 13 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel próbálják őket életben tartani. Mindkét mutató további emelkedést mutat az előző napokhoz képest.

Elkezdődtek az iskolákba szervezett oltások augusztus 30-án, a nagyjából félmillió potenciális érintett tizede érdeklődött a lehetőség iránt. 48 ezer gyereket regisztráltak ilyen oltásra a szüleik.

De ez is megdobhatta az oltási számokat, előző napról 14 ezer első oltás beadását jelentette az állami egészségügy. Így jelenleg kicsit kevesebb mint 5 millió 755 ezer ember kapott legalább egy oltást az országban. Magyarország egyre jobban lemarad az EU-tól, ahol átlagosan a népesség több 64 százalékát sikerült már beoltani, Magyarországon pedig nem sikerült eddig elérni a 60 százalékot.

Az Európai Unió augusztus 30-án azt javasolta a tagországoknak, hogy újra vegyék le, más országok mellett, az Egyesült Államokat is a járványügyi szempontból biztonságos országok listájáról. A többi felsorolt ország Izrael, Koszovó, Libanon, Montenegró és Észak-Macedónia.

Az országok járványügyi minősítésének leginkább annyiban van jelentősége, hogy az állampolgáraik milyen korlátozásokkal utazhatnak be az EU-ba. A javaslatot a tagországok vezetőiből álló Európai Tanács adta ki, de nem kötelező igazodni hozzá.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG