Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megint magánzárkába tették Navalnijt


Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus munkatársai közölték, hogy a Kreml szókimondó bírálóját tíz napra büntetőzárkába helyezték, mert „elmulasztotta haladéktalanul megnevezni magát az egyik börtönőrnek”.

Navalnij második alkalommal került magánzárkába az orosz sarkvidéki Sarki Farkas büntetés-végrehajtási telepen, ahová múlt hónapban helyezték át.

Ehhez kapcsolódóan: Mosolygott és viccelődött Alekszej Navalnij az áthelyezését követő első bírói meghallgatásán

A január 22-i hírt egy nappal megelőzően hívei a világ több tucat városában tüntettek letartóztatása harmadik évfordulója alkalmából, és azonnali szabadon bocsátását követelték.

A cseh fővárosban, Prágában mintegy ötven aktivista – köztük több belarusz és ukrán – gyűlt össze az Óváros téren, és felolvasta Navalnij és más, Oroszországban bebörtönzött ellenzéki politikusok és aktivisták üzeneteit. A demonstrálók azt skandálták, hogy „Szabadságot minden politikai fogolynak”, „Szabadítsátok ki Alekszej Navalnijt!”, „Putyin nélküli Oroszországot!” és „Oroszország szabad lesz!”

Navalnijt, aki 2020-ban majdnem belehalt egy Novicsok típusú idegmérgezésbe, amelyért a Putyin elnök utasítására eljáró orosz biztonsági alkalmazottakat okolja, 2021. január 17-én vették őrizetbe egy moszkvai repülőtéren, amikor hazatért Németországból, ahol a mérgezés miatt gyógykezelték.

Ezután két és fél év börtönbüntetést kapott, mert külföldi lábadozásával megsértette korábbi feltételes szabadlábra helyezése feltételeit. A Kreml tagadta, hogy bármi köze lenne Navalnij megmérgezéséhez.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszországi ellenvélemények elnyomása 2023-ban: a Szovjetunióban működött, ahogy most is

Az eredeti ítélet sokak szerint koholt vádak alapján született, politikai indíttatásra.

2022 márciusában Navalnijt kilenc év börtönre ítélték a hatóságok megsértése és csalás útján elkövetett sikkasztás vádjával, amit ő és támogatói többször is visszautasítottak és politikai indíttatásúnak neveztek.

Később szélsőséges szervezetnek minősítették és a letartóztatása után betiltották Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát és regionális irodáinak hálózatát, ellene pedig újabb vizsgálatot indítottak szélsőséges tevékenység vádjával.

Tavaly augusztusban a bíróság 19 évre hosszabbította Navalnij börtönbüntetését, és egy szigorúbb, különleges rendszerű intézménybe küldte a maximálisan őrzött börtönből, ahol fogva tartották.

Navalnijt múlt hónapban vitték át új börtönébe Oroszország sarkvidéki régiójában.

XS
SM
MD
LG