Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: a járvány leghalálosabb hulláma kezdődött Oroszországban, Izraelben újra kötelező a maszkviselés


Oltás beadása Moszkvában, 2021 júliusában
Oltás beadása Moszkvában, 2021 júliusában

A hétvégén a WHO újabb figyelmeztetést adott ki a delta Covid-variáns miatt, ami többek között Oroszországban a járvány új csúcsát okozta a héten. A vírus új változata ellen izraeli kutatók szerint 60-80 százalékos védelmet nyújtanak az oltások.

Magyar szempontból a hét legfontosabb pandémiával kapcsolatos híre volt, hogy pénteken elérte az 5,5 milliót azoknak a magyarországi lakosoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni oltás első dózisát. Ennek következtében szombaton újabb lazítások léptek életbe, már nem kötelező például maszkot viselni az üzletekben, a tömegközlekedésben és szórakozóhelyeken (a kórházakban és szociális intézményekben viszont továbbra is kötelező a maszkviselés, illetve az üzletek üzemeltetői saját döntés alapján előírhatják azt). Emellett nem kötelező a védettségi igazolvány felmutatása a szálláshelyeken és egyéb helyeken, ahova eddig csak az oltási igazolással lehetett bemenni.

A magyar hatóságok a hétvégén már nem közölnek új járványadatokat, a legfrissebb számok így péntekiek: eszerint csütörtökön nem volt új halálos áldozat, és kisszámú, 37 új esetet regisztráltak Magyarországon.

Gyorsítani kéne az oltási tempón

Az adatok azonban nem mindenhol megnyugtatók: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a héten arra figyelmeztetett, hogy a vírus úgynevezett delta variánsa (az először Indiában észlelt mutáns változata) augusztus végére dominánssá válhat Európában, és a fertőzések 90 százalékát ez az új vírustörzs okozhatja. Az ECDC szerint ez továbbra is komoly kockázatot jelent azokban az országokban, ahol nem teljes körű az átoltottság.

A legtöbb elérhető védőoltással, két injekció után a delta variáns ellen is védelmet nyújt, míg a nem teljesen immunizáltakra, valamint a fertőzésen átesett, és csak természetes védettséggel rendelkező emberekre veszélyt jelent. Az ECDC szerint fel kellene gyorsítani az oltási kampányok tempóját az EU országaiban a teljes biztonsághoz. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a fertőzőképesebb delta variáns exponenciálisan terjedhet az oltatlanok között.

Gyorsan dominánssá vált a delta vírus

Magyarországon eddig a hivatalos adatok szerint 9 esetben azonosították a delta vírust, de érdemes figyelni például Portugália példájára: itt májusban még csak az esetek 4 százalékáért volt felelős az új vírus, júniusra viszont már az 56 százalékáért. Ezzel párhuzamosan Portugáliában február óta a legmagasabb esetszámokat regisztrálták, július elején már több mint 2 500 új fertőzést diagnosztizáltak naponta.

A delta vírus szintén dominánssá vált Dél-Kelet-Ázsia országaiban, például Indonéziában, ahol szombaton ismét részleges lezárásokat vezettek be. Az országban 25 000 új fertőzést (a fertőzések 80 százalékáért a delta vírus felelős) és 539 halálesetet regisztráltak, többet, mint korábban bármikor. Hasonló a helyzet Vietnamban, ahol eddig a sikeres védekezésnek köszönhetően szinte alig volt jelen a járvány.

Most a legsúlyosabb a járvány Oroszországban

Európában, Portugália mellett az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Oroszországban is dominánssá vált a delta variáns. Oroszországban július elejére súlyosabb járvány alakult ki, mint korábban bármikor: 3-án egy nap alatt több mint 24 ezer új fertőzést regisztráltak, és 685-en haltak meg, ami magasabb napi halálozás, mint eddig bármikor.

Bár Oroszországban az elsők között fejlesztettek ki Covid-védőoltást, amit több országba, köztük Magyarországra is exportáltak, ennek ellenére az orosz lakosság beoltása csigalassúan halad, eddig csak az emberek mintegy 17 százaléka kapta meg az első dózist. Az orosz kormány a súlyos járvány ellenére eddig nem jelezte, hogy újabb lezárásokra készülne.

Új óvintézkedések a legjobban átoltott országban

Ezzel szemben Izraelben, a világ legerősebben átoltott országában pénteken ismét bevezették a kötelező maszkviselést a közösségi helyeken, miután a még be nem oltott gyerekek körében ismét terjedni kezdett a koronavírus. Vasárnap rendkívüli kormányülést tartottak a járványhelyzet miatt, ahol például a 12-15 éves gyerekek beoltásáról döntöttek. További lezárásokat nem hirdettek ki, de a Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértői szerint erre is szükség lehet később, mivel szerintük korlátozások nélkül ismét 1000 felé emelkedhetnek a napi esetszámok.

Az izraeli kutatók jelentése szerint a mostani oltások átlagosan 60-80 százalékos védelmet nyújtanak a delta variáns ellen. Izraelben szinte csak a delta variáns terjed, az új fertőzések 90 százalékát ez okozza.

XS
SM
MD
LG