Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent az oltópontok listája, és újabb tévhitet oszlatott el a virológus


Ötféle vakcinával indul az oltási hét november 22-én Magyarországon, nem kell rá regisztrálni
Ötféle vakcinával indul az oltási hét november 22-én Magyarországon, nem kell rá regisztrálni

Kemenesi Gábor közösségi oldalán osztotta meg gondolatait arról, hogy áll most a koronavírus elleni oltás világszinten, ennek apropóján igyekezett eloszlatni egy tévhitet. Már elérhető a november 22-én kezdődő oltási hét oltópontjainak listája.

Az ismert pécsi virológus nemzetközi adatok alapján arról írt, hogy a világ népességének 52 százaléka mostanra megkapta legalább az első dózist. Mint írja, több ismétlőoltást adtak be a fejlett országok az elmúlt néhány hétben, amióta elkezdték, mint Afrika teljes lakosságának egy év alatt.

Kemenesi arról ír, hogy a kevésbé átoltott területek virológiai szempontból olyan lehetséges mozgásteret biztosítanak a járványnak, ahol a mutációk megjelenésének kockázata is nagyobb.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozza: a járvány kezdete óta terjed az a tévhit, hogy az oltás növeli a vírus mutálódási esélyét, ám valójában ez épp fordítva van.

Kezdődik az oltási hét

Magyarországon november 22-től egy héten át naponta reggel 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják azokat, akik beoltatnák magukat. Nem kell regisztrálni, a harmadik oltás mellett ez a második, illetve az első dózist kérőkre is vonatkozik. Az oltópontok listája ennek az oldalnak az alján, megyei bontásban elérhető.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, hogy az öt, Magyarországon forgalomban lévő oltóanyag, vagyis a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm is rendelkezésre áll, a Szputnyik elfogyott.

Hozzátette: azt kérték a kórházaktól, hogy az érkezők számának függvényében folyamatosan nyissák ki az oltóhelyeket, lehetőleg ne legyenek hosszú várakozások. Az időpontfoglaló és az oltóhelyek az akcióhét után is nyitva lesznek, az akcióhét tapasztalatai alapján döntenek hasonló intézkedésekről.

XS
SM
MD
LG