Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jakab Ferenc: két vektorvakcina után ne kérjen Janssent


A pécsi virológus azután szólalt meg, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora két Szputnyik vakcina után kapott Janssent harmadik oltásként, noha mindkét vakcina vektoralapú, és korábban ezt a kombinációt ő maga sem javasolta.

A Szabad Európa is megírta, hogy Merkely Béla Janssent kért a Szputnyikra. Hiába ígérte meg Orbán Viktor kormányfő, hogy keleti vakcinával is szabadon lehet utazni az EU-ban, ez a mai napig nem vált valósággá.

Miután az orosz vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte, sok olyan Szputnyikkal beoltott, aki utazni akar, abban látja a megoldást, hogy beadat magának egy Janssent harmadik oltásként. Ez egydózisú, a beadása után azonnal elérhető az uniós vakcinaútlevél, vagyis lehet nyugatra is utazni.

Merkely Béla oltása után a Semmelweis Egyetem közleményben magyarázta a történteket.

„rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján dr. Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve – felvehette a Janssent a két korábbi, Szputnyik-oltás után” .

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője viszont azt kéri, hogy ezt senki ne tegye.

Fiatalok esetében ennél még a kínai is jobb

Jakab Ferenc csütörtök reggel a Kossuth Rádióban,az RTL összefoglalója szerint úgy fogalmazott:

"szeretném kihangsúlyozni még egyszer nagyon erősen: aki két vektor típusú oltást kapott, két Szputnyikot vagy két AstreZenecát, ne kérjen Janssent és ne kérjen a harmadik oltásra vektor típusút".

A professzor azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy ez a kombináció nem hatékony, de a jelenlegi ismeretek szerint az immunrendszer is elkezd védekezni a vektorvírussal szemben, emiatt egy vektorvakcina hatékonysága harmadik oltásként a töredéke lehet. Jakab Ferenc hozzátette, fiatalok esetében ennél még az is jobb, ha a kínai Sinopharm vakcinát kérik harmadik oltásnak.

Magyarországon majdnem egymillió embert oltottak Szputnyikkal, amit egyébként világszerte mintegy hetven országban használnak, de az uniós tagállamok közül Magyarországon kívül csak Szlovákiában oltottak vele, de egy vita és késedelem miatt ott csak húszezer embernek adták be. Az orosz vakcinának egyelőre sem sem az Európai Gyógyszerügynökségtől, sem a WHO-tól nincs engedélye, így a nyugati országok többségébe nem utazhatnak azok, akiket ezzel oltottak be.

XS
SM
MD
LG