Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkapta az építési engedélyt a kínai CATL debreceni akkumulátorgyára


A tereprendezés már elkezdődött
A tereprendezés már elkezdődött

Június 13-án megkapta az építési engedélyt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól a kínai CATL óriásvállalat a Debrecen Déli Gazdasági Övezetébe tervezett akkumulátorgyár első ütemére. A hivatal indoklása szerint az akkugyár építése, használata és fenntartása nem veszélyezteti az egészséget, a köz- és a vagyonbiztonságot. A döntés ellen közigazgatási per kezdeményezhető a Debreceni Törvényszéken.

A hatóság csak a döntéshozatal tényét hozta nyilvánosságra, az eredményét nem. A Debreciner munkatársa állampolgári jogon kért és kapott betekintési lehetőséget a határozatba – az abban található személyes adatok kormányhivatal általi kitakarását követően. A kormányhivatal egyébként tavaly novemberben már engedélyezte a tereprendezési, valamint a mélyalapozási munkálatokat.

Ehhez kapcsolódóan: Akkumulátorgyárak: Nem akar újabb botrányos közmeghallgatást a debreceni polgármester

A dokumentum alapján a CATL egy cellagyártó és egy közműellátó épületet, továbbá egy tűzivíztartály-szivattyúházat, a főportát, valamint 13 felvonót építhet fel Debrecen határában. A határozat ismerteti a felhúzandó épületek paramétereit, ezek alapján a legnagyobb, a cellagyártó befoglaló mérete 832,58 méterszer 157,28 méter.

Ehhez kapcsolódóan: Népszavazást követeltek a debreceniek a botrányosra sikerült, éjszakába nyúló közmeghallgatáson

150 négyzetméterenként egy telepített lombos fa

A határozat többek között rendelkezik arról, hogy a cellagyártóban és a közműellátó épületben beépített tűzoltó berendezést kell létesíteni. A CATL-nek maradéktalanul be kell tartania a katasztrófavédelmi és a környezethasználati engedélyben foglalt előírásokat. A használatbavételi engedély iránti kérelem benyújtásáig 150 négyzetméterenként legalább egy telepített lombos fának kell lennie a gyárterület zöldfelületként megjelölt részén.

A döntésből kiderül, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium Léginavigációs és Repülőtéri Hatósági Főosztálya kikötés nélkül hozzájárult az építési tevékenységhez. Ez abból a szempontból fontos, hogy a leendő gyár helyszíneként szolgáló ipari park a Debreceni Nemzetközi Repülőtér déli szomszédságában helyezkedik el.

Ehhez kapcsolódóan: Gyermekeikért és unokáikért küzdenek az akkumulátorgyár ellen tiltakozó mikepércsi anyák

Az indoklásban olvasható információk szerint megállapították, hogy az akkugyári építmények elhelyezése és magassága nincs közvetlen vagy közvetett hatással a légi közlekedésre és a földi telepítésű berendezések működésére.

Rendeltetésének megfelelő mértékű káros hatás

A határozat indoklásában szereplő, nehezen értelmezhető mondat szerint az akkumulátorgyár építése, valamint tervezett használata és fenntartása nem okoz a környezetében olyan káros hatást, „amely a terület rendeltetésének megfelelő mértéket meghaladná, az állékonyságot az élet, és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztetné, vagy a közérdeket egyéb módon sértené”.

A véglegessé vált kormányhivatali döntés ellen közigazgatási per kezdeményezhető a közléstől számított tizenöt napon belül a Debreceni Törvényszék Közigazgatási Kollégiumánál.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG