Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkeresték Farkas Flórián miatt az Integritás Hatóságot, az ügyészséghez fordulnak


Orbán Viktor és Farkas Flórián sajtótájékoztatója 2014-ben
Orbán Viktor és Farkas Flórián sajtótájékoztatója 2014-ben

Erről Bíró Ferenc, az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció feltárására létrehozott szervezet elnöke beszélt az ATV-ben. Azt mondta, akkor tudnak továbblépni, ha betekinthetnek az ügy irataiba.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy hét év után bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága. A 24.hu írt először a megszüntető határozatról, amelyben szó szerint az szerepel:

„A rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.”

A roma felzárkóztatási programmal kapcsolatos költségvetési csalás gyanúja miatt 2015-ben indult eljárás az akkor még LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán. Ebben az időben az ORÖ vezetője Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő volt.

Az ORÖ-nek egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot kellett volna létrehoznia, hogy munkát biztosítson a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Az irodahálózat azonban sosem jött létre, a százmilliók autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára mentek el.

Az ötmilliárd forintosról 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálatot indított. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban elismerte, hogy visszaélések történtek, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést, és a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t, a kormány azonban 1,3 milliárd forintot átvállalt az összegből. Hadházy erről a Szabad Európának azt mondta, hogy a szabálytalanul elköltött pénzt végső soron az adófizetők fizették meg.

Hadházy Ákos úgy véli, a nyomozást lezáró határozatból is látszik, hogy a bűnüldöző szerveknek milyen sok lehetőségük van egyes nyomozásokat szabotálni, majd megszüntetni az eljárást. Szerinte a vizsgálatot nem is NAV-nak kellett volna lefolytatnia, hanem a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mert az ügyben egyértelműen felmerült Farkas Flórián akkori fideszes országgyűlési képviselő érintettsége.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG