Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdi a tengeri híd építését Gázánál az amerikai hadsereg


Segélyosztás a Gázai övezet középső részén, a Dejr al-Balahban található menedékközpontban 2024. április 7-én
Segélyosztás a Gázai övezet középső részén, a Dejr al-Balahban található menedékközpontban 2024. április 7-én

Az amerikai csapatok megkezdték egy tengeri móló építését Gáza partjainál, hogy felgyorsítsák a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe. A tengeri híd már májusban működhet – közölte a Pentagon csütörtökön.

Joe Biden elnök márciusban jelentette be a móló tervét, amikor segélyszervezetek tisztviselői arra kérték Izraelt, hogy könnyítse meg a segélyszállítmányok bejutását Gázába a szárazföldi útvonalakon. Nem világos, hogy a mólónak tényleg sikerül-e fellendítenie a humanitárius segély bejutását, miközben nemzetközi tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Gáza északi részén éhínség várható.

Izrael hat hónapja tartó hadjárata a Hamász ellen tönkretette az apró Gázai övezetet, és humanitárius katasztrófába sodorta 2,3 millió lakóját.

Ehhez kapcsolódóan: Segélyszállító hajó indult Gázába, ahol százezrek éheznek a háború ötödik hónapjában

A Biden-adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője névtelenül nyilatkozva azt mondta az újságíróknak, hogy a mólón érkező humanitárius segélyeknek át kell haladniuk szárazföldi izraeli ellenőrző pontokon – hiába ellenőrizte őket Izrael már Cipruson, mielőtt Gázába kerültek volna. Izrael meg akarja akadályozni, hogy olyan segélyek jussanak a Hamász fegyvereseihez, amelyek elősegíthetik háborús törekvéseiket.

A lehetséges ellenőrző pontok még partot érésük után is késleltethetik a segélyek célba jutását. Az Egyesült Nemzetek Szervezete régóta panaszkodik arra, hogy akadályokba ütközik a segélyek bejuttatása, majd szétosztása Gázában.

„Megerősíthetem, hogy amerikai hadihajók – köztük az USNS Benavidez – megkezdték az ideiglenes híd és a tengeri móló kezdeti szakaszának építését” – mondta Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője újságíróknak.

Csütörtökön nőtt az aggodalom az amerikai csapatok esetleges belekeveredése miatt Izrael és a Hamász háborújába, miután a hírek szerint aknavetős támadás érte azt a területet, ahol a móló végül eléri majd a szárazföldet. De nem voltak jelen amerikai erők, és Biden azt a parancsot adta a hadseregnek, hogy ne lépjen Gáza partjára.

A mólón kezdetben napi kilencven teherautó halad majd át, de ez később akár a százötvenet is elérheti. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a héten közölte, hogy áprilisban átlagosan kétszáz kamion érkezik nap mint nap Gázába. Hétfőn volt a csúcs 316 járművel.

A tisztviselő hozzátette, hogy az amerikai hadsereg körülbelül ezer tagja vesz részt a katonai erőfeszítésekben, beleértve a ciprusi és izraeli koordinációs részlegeknél szolgálókat.

Egy harmadik fél fogja a teherautókat a mólón át a partra vezetni – tette hozzá.

A Gázai övezet északi része még mindig az éhínség felé tart – közölte az ENSZ élelmezési főosztályának helyettes vezetője csütörtökön, és több segélyt kért, valamint azt, hogy Izrael engedjen közvetlen eljutást a déli részén fekvő Asdód kikötőjéből az erezi átkelőhelyhez.

Az izraeli hadsereg közleményben adta tudtul, hogy biztonsági és logisztikai támogatást nyújt a mólóhoz.

Egy több ezer katonát magában foglaló izraeli dandár, valamint az izraeli haditengerészet hajói és a légierő dolgozik azon, hogy megvédje a mólót építő amerikai katonákat.

Ryder azt mondta, hogy a Pentagon nyomon követte a gázai aknavetős támadást, amely elhanyagolható károkat okozott a móló rendezőterületén. Hozzátette azonban, hogy az amerikai erők még nem vittek semmit az érintett területre, és nincsenek ott amerikai katonák se.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG