Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Léptek a lengyelek, megkezdik a 12–15 évesek oltását koronavírus ellen


A kilencéves Marisol Gerardo megkapja a második adagot a Pfizer koronavírus elleni oltásából egy klinikai kísérlet keretében a Duke Health központban 2021. április 12-én
A kilencéves Marisol Gerardo megkapja a második adagot a Pfizer koronavírus elleni oltásából egy klinikai kísérlet keretében a Duke Health központban 2021. április 12-én

Jövő héten elkezdik a 12–15 éves gyermekek koronavírus elleni oltását Lengyelországban. A kormány emellett bejelentette, hogy csatlakozik az európai uniós védettségi igazolványok rendszeréhez az utazások megkönnyítése érdekében.

Az Európai Bizottság május 31-én engedélyezte a Pfizer/BioNTech-oltóanyag használatát a 12 és 15 év közöttiek számára, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megállapította, hogy az biztonságos és hatékony.

„Az EMA döntései és az Orvosi Tanács ajánlása nyomán úgy határoztunk, hogy június 7-től megkezdődik a 12–15 éves gyerekek beoltása, ami 2,5 millió diákot érint” – közölte Michał Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter eközben bejelentette: Lengyelország az elsők között csatlakozik az EU-s védettségi igazolványok hivatalosan július 1-jén induló rendszeréhez, így megkönnyítve a blokkon belüli utazást.

„Lengyelország az élen lesz, azon országok között, amelyek már június 1-jétől kiállíthatnak ilyen igazolványokat az állampolgáraik számára” – mondta.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az Európai Bizottság jóváhagyását követően a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a vakcina alkalmazásáról az érintett korosztály esetében.

A fiatalok közül Magyarországon eddig a 16–18 év közötti korosztályt oltották a Pfizer vakcinájával, és a Moderna mellett Pfizert kapnak a várandós nők is.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG