Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdik az ukrán katonák kiképzését az amerikai Abrams tankokra


M1A2 Abrams egy hadgyakorlaton Georgiában 2016. május 18-án
M1A2 Abrams egy hadgyakorlaton Georgiában 2016. május 18-án

Az Egyesült Államok a következő hetekben meg fogja kezdeni az ukrán katonák kiképzését a korszerű harckocsikra, amelyeknek fel kívánják gyorsítani a szállítását.

Névtelenül nyilatkozó tisztségviselők arról számoltak be, hogy május végén 31 darab amerikai tank fog érkezni a németországi Grafenwöhr gyakorlótérre, és rá pár héttel megkezdődhet a nagyjából tízhetes kiképzés.

A tájékoztatás szerint ezek nem azok a harckocsik lesznek, amelyeket Ukrajna fog kapni, azokat ugyanis még átépítik az ukrán igényeknek megfelelően az Egyesült Államokban, onnan fogják őket közvetlenül a háború sújtotta országba küldeni.

A cél, hogy a katonák készen álljanak, mire megérkeznek az Abramsok. Nagyjából 250 embert képeznek ki, egyeseket a működtetésre, másokat a karbantartásra.

Ezek a háborúban először 1991-ben bevetett harckocsik vastag páncélzattal, 120 mm-es főágyúval, páncéltörő képességekkel és fejlett célzórendszerekkel rendelkeznek. Vastag lánctalpas kerekeken futnak, 1500 lóerős turbinás motorral, végsebességük körülbelül 68 kilométer óránként.

Eközben éppen zajlik az Ukrajnát támogató mintegy ötven szövetséges tanácskozása Németországban, ahol a résztvevők a katonai segítségnyújtás összehangolásáról tárgyalnak.

Ehhez kapcsolódóan: Jutalmat ajánl egy orosz cég azoknak, akik megsemmisítik a nyugati tankokat Ukrajnában

Hónapok hezitálása után Washington januárban jelentette be, hogy tankokat küld Ukrajnának, miután korábban hosszú időn keresztül azt hangoztatta, hogy ezek túl bonyolultak, túl nehéz karbantartani és javítani őket. A döntés szélesebb körű politikai manőver része volt, amely megnyitotta az ajtót azelőtt, hogy Németország bejelentse: Leopard 2-eseket küld Ukrajnába, és megengedi, hogy Lengyelország és más szövetségesei is így tegyenek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG