Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődhettek az elbocsátások a minisztériumokban


Kormányablak Cegléden 2020. szeptember 10-én.
Kormányablak Cegléden 2020. szeptember 10-én.

A 24.hu birtokába került egy belső levél, amely szerint az egyik minisztériumhoz tartozó közel tucatnyi szervezetnél 40 munkahely megszüntetéséről döntöttek egy olyan kormányhatározatra hivatkozva, amely nem nyilvános.

A hírportál kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem közölte, hogy a különböző minisztériumoknál, illetve azokhoz tartozó szervezeteknél hány munkahely szűnik meg.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős minisztert és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a június elején bejelentett megszorítások között említette, hogy az államnak magán is spórolnia kell, ezért a központi költségvetés kiadásait az idén 10 százalékos mértékben, 581 milliárd forinttal kell csökkenteni.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ most a 24-nek annyit erősített meg, hogy létszámtakarékosságot rendeltek el a minisztériumokban. A hírportál megkérdezte az összes minisztériumot, hogy konkrétan hány ember elbocsátását tervezik. Pontos számokat sehonnan sem kaptak, de az Igazságügyi Minisztérium valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium sem cáfolta az elbocsátások tényét.

Június közepén Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt a Népszavának, hogy egyre több jelzést kap a szakszervezet a kormányhivatalokban tervezett leépítésekről.

A szakszervezet információi szerint a kormányhivatalokat nem egységesen érintik a kirúgások, a nyugdíjba vonulók helyét sok helyütt már júniusban sem tölthették be.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG