Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődik a tárgyalás a puccsra készülő német szélsőjobboldaliak ügyében


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Első körben a Birodalmi Polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalom kilenc tagja áll a bíróság elé hétfőn Stuttgartban, akik a vád szerint fegyveres hatalomátvételre készültek Németországban.

A 2022 végén nyilvánosságot kapó üggyel kapcsolatban három eljárás indult. A mostani az első, amelyben megkezdődik a tárgyalás.

Decemberben az ügyészség huszonhét ember ellen emelt vádat terrorizmus miatt; egyikük időközben elhunyt.

Kilenc másik gyanúsított, köztük egy volt szélsőjobboldali törvényhozó és egy magát hercegnek nevező férfi május 21-én áll bíróság elé Frankfurtban, míg maradék nyolc társuk ügyét Münchenben tárgyalják június 18-tól.

Ítélethirdetés idén már nem várható.

Ehhez kapcsolódóan: Összeesküvés-elméletek és a Covid-lezárások is fűtötték a puccsra készülő német csoportot

A második világháború óta fennálló alkotmányos berendezkedést elutasító, állami intézmények ellen fegyveres támadást tervező Birodalmi Polgárok azt tűzte ki célként, hogy az 1871-ben alapított német császárság mintájára szervezi át az országot.

Szakértők szerint a mozgalom gyökerei a második világháború utáni sérelmek, a különböző antiszemita összeesküvés-elméletek és a járványellenes korlátozások feletti harag sötét elegyében keresendők.

A csoport vezetőjeként a 71 éves, ismert nemesi családból származó, magát hercegnek nevező Heinrich XIII Prinz Reusst és egy 69 éves volt ejtőernyős katonát, Rüdiger v. P.-t nevezték meg. A puccsisták előbbit szánták az ország új vezetőjének, aki egy orosz nő, Vitalija B. segítségével kapcsolatba is lépett orosz tisztségviselőkkel, hogy a hatalomátvételt követő új rendről tárgyaljon.

Ehhez kapcsolódóan: A német kémfőnök szerint Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését

Az őrizetbe vettek között volt a berlini tartományi bíróság egyik bírája is, aki előzőleg a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt parlamenti képviselője volt.

Németországban sokan kételkednek benne, hogy a szélsőségesek ténylegesen képesek lettek volna végrehajtani komoly támadást. Nancy Faeser belügyminiszter azonban figyelmeztetett, hogy hiba lenne alábecsülni az ilyen csoportokat, különösképp, ha olyan tagjai is vannak, akik jól bánnak a lőfegyverekkel, mint a jelen helyzetben.

A német szövetségi ügyészség szerint a Birodalmi Polgárok konkrét előkészületeket tettek a parlament fegyveres ostromára, de azt is tervezték, hogy az energiahálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotot idéznek elő.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG