Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A német kémfőnök szerint Oroszország segíti a szélsőséges mozgalmak megerősödését


Thomas Haldenwang a német fővárosban 2023. május 22-én
Thomas Haldenwang a német fővárosban 2023. május 22-én

A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője a kormányellenes szélsőségek Moszkva által is segített megerősödésének veszélyére figyelmeztetett.

A német biztonsági szolgálatok az utóbbi években a Birodalmi Polgárok (Reichsbürger) revizionista mozgalomhoz kötődő csoportok több akcióját is meghiúsították. A kritikus infrastruktúra, a parlament és egyes kormányzati tisztségviselők is célkeresztbe kerültek, azt azonban nem tudni, hogy mennyire előrehaladott állapotban voltak e tervek.

Ehhez kapcsolódóan: Összeesküvés-elméletek és a Covid-lezárások is fűtötték a puccsra készülő német csoportot

Thomas Haldenwang különösképp aggasztónak nevezte a korábban egymástól elkülönült szervezetek keveredését és növekvő hajlandóságukat az erőszakra.

„Államunk és demokráciánk megvetése, elutasítása köti össze e csoportokat, az, hogy fel akarják számolni” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az érintettek tudatosan próbálnak félelmet kelteni, hogy új követőket szerezzenek, és ehhez olyan témákat használtak és használnak fel, mint a migráció vagy a koronavírus-járvány.

„Mindezeket az ügyeket fel lehet használni egy bizonyos narratíva terjesztésére, illetve azon benyomás keltésére, hogy az állam nem bír ellenőrzéssel egyes helyzetek felett, vagyis megdönthető” – húzta alá.

Kiemelte, hogy minél összetettebb egy kérdés, annál hajlamosabbak az emberek egyszerű válaszokat keresni. Az ilyeneket kínálók gyakran szélsőséges körökben találhatók.

A kémfőnök közölte, hogy az olyan államok, mint Oroszország, amelynek érdekében áll a legnagyobb európai gazdaság demokráciájának destabilizálása, tevékenyen táplálják ezeket a trendeket.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország „bomlasztó” hatalom marad a közeljövőben

„Amikor felismerik, hogy vannak olyan érzületek az országban, amelyek megosztottsághoz vezethetnek, támogatják ezeket. Számos ilyen intézkedést láthattunk” – figyelmeztetett. Ennek kapcsán elsősorban a dezinformációt és a befolyásolási kísérleteket említette.

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) mellett a kormányt leginkább támadó politikusok között a Baloldal (Die Linke) egyes képviselői vannak, például Sahra Wagenknecht és Hans-Georg Maaßen. Utóbbi korábban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalt vezette, azonban öt éve távozni kényszerült, amiért bagatellizálni próbálta a bevándorlók elleni erőszakot.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőséges szervezetként figyeli a német nemzetbiztonság az AfD pártot

„Természetesen jó az orosz aktoroknak, ha ilyen embereket tudnak megnyerni a céljaiknak, és esetleg felhasználhatják a befolyásukat bizonyos hallgatóságban” – mondta Haldenwang.

„A tény pedig, hogy elődöm ennek a szócsövévé vált, mérhetetlenül irritál” – fogalmazott.

Tavaly év végén Németország-szerte puccskísérletre készülő szélsőjobboldaliakat vettek őrizetbe, a Birodalmi Polgárok nevű revizionista mozgalom többtucatnyi tagját tartóztatták le.

A BfV vezetője szerint ráadásul valószínűleg nem is ez volt az utolsó ilyen összeesküvés. „Tudunk olyan személyekről, akik megint egy X napról beszélnek, amikor bizonyos dolgok fognak történni” – közölte.

„Rendkívül gondosan és intenzíven monitorozzuk az ilyen erőfeszítéseket. Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk időben közbelépni a többi biztonsági szolgálattal, de nem tudom teljesen kizárni, hogy a biztonsági szolgálatok radarja alatt is fognak csoportok alakulni” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG