Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a kampány Nazarbajev és cimborái ellen?


Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök és Kaszim-Zsomart Tokajev elnök sétál noruz – újév –idején Asztanában 2019. március 21-én (A várost később Nazarbajev tiszteletére Nur-Szultanra keresztelték át)
Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök és Kaszim-Zsomart Tokajev elnök sétál noruz – újév –idején Asztanában 2019. március 21-én (A várost később Nazarbajev tiszteletére Nur-Szultanra keresztelték át)

Miután véget vetett a kormányépületek elleni támadásoknak, úgy tűnik, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök egyre nagyobb fölénybe kerül elődjével, Nurszultan Nazarbajevvel szemben; az első elnök és családja lehet a következő célpont a kazahsztáni hatalmi harcban.

Kazahsztánban kezd leülepedni a por az új év viharos első napjai után, amikor az eredetileg békés tüntetéseket erőszakos csoportok eltérítették, és vérfürdőt rendeztek Almatiban és az ország más részein.

A zavargások közepette az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányon belül hatalmi harc folyik a jelenlegi elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev és még mindig nagy hatalmú elődje, Nurszultan Nazarbajev hívei között.

A zűrzavar most, úgy tűnik, véget ért. Nazarbajev családtagjai és közeli munkatársai a jelek szerint kilátástalan jövő elé néznek.

Video: Mi áll a kazahsztáni erőszak hátterében? (Tokajev külföldön képzett terroristák támadásának állította be a történteket. Sok kazah szerint a népnek és különösen a vidéken élő kazahoknak elfogyott a türelmük az áremelések és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt.)

Lecsaptak Nazarbajevék egyik legnagyobb cégére

Ha voltak is kétségek a győztes kilétét illetően, Tokajev január 11-én a parlament ülésén eloszlatta azokat. Ekkor rendelte el, hogy az állam többé ne üzleteljen azzal a hatalmas hulladék- és újrahasznosító céggel, amely Nazarbajev legkisebb lányához, Alijához kötődik.

„A vállalkozóknak és általában a társadalomnak rengeteg kérdése van az Operator ROP nevű cég tevékenységével kapcsolatban”mondta Tokajev.

Az Operator ROP egy 2015-ben alapított monopólium.

Szerikkali Brekesev, a kazah környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztere január 12-én a kormány ülésén elmondta, hogy a vállalat 2016 óta mintegy 692 milliárd tenge (közel 1,6 milliárd dollár) bevételt ért el.

A cég honlapján Nazarbajev exelnök nagyméretű fotója látható, mellette a határozott ajánlás a kazah régiók vezetőinek, hogy üzleteljenek az Operator ROP-pal.

Tokajev január 11-i megjegyzései voltak az első egyértelmű jelei annak, hogy veszélybe kerülhet a Nazarbajev család hatalmas vagyona.

A jelenlegi elnök január 5-én jelentette be, hogy átveszi Nazarbajev helyét a kazah Biztonsági Tanács élén. Ezt a lépést sokan annak jeleként értékelték, hogy a 81 éves, „Elbaszi” – azaz a nemzet vezetője – néven ismert Nazarbajev jóléte rosszabbra fordulhatott.

Az első államfő eddig biztonságban hitte magát

Nazarbajev arra használta ezt a nagy hatalmú posztot, hogy megőrizze befolyását, miután 2019 márciusában hivatalosan lemondott az elnöki tisztségről, és átadta kiválasztott utódjának, Tokajevnek.

Taldi-Kurgánban ledöntötték Nurszultan Nazarbajev szobrát – de megdől-e az exelnök és klánjának háttérhatalma?
Taldi-Kurgánban ledöntötték Nurszultan Nazarbajev szobrát – de megdől-e az exelnök és klánjának háttérhatalma?

Az első kazah elnök sajtószóvivője, Aidosz Ukibaj január 9-én azt mondta, hogy Nazarbajev önként mondott le a Biztonsági Tanács vezetői posztjáról, bár a kazah kormányban senki nem ismételte meg az állítást.

Az Elbaszi hollétével kapcsolatos találgatások közepette – december 28. óta nem látták a nyilvánosság előtt – Ukibaj január 8-án azt mondta, hogy Nazarbajev még mindig a fővárosban, a róla elnevezett Nur-Szultanban (az egykori Asztanában) tartózkodik.

Január 11-i beszédében Tokajev hozzátette, hogy „az első elnöknek, Elbaszinak köszönhetően nagyon profitábilis vállalatok, valamint olyanok csoportjai jöttek létre az országban, akiknek a vagyona nemzetközi összehasonlításban is jelentős”.

Reformok Tokajev módra: a nagy cégek járuljanak hozzá a szociális jóléthez

Tokajev bejelentette, hogy létrehoznak egy speciális szociális alapot „a kazah nép” számára, amely „jelentős és rendszeres hozzájárulásokat” kap majd a vállalkozásoktól.

Elmondta, hogy a kormánynak „meg kell határoznia a vállalatok azon körét, amelyekkel meg kell állapodni az alapítványba történő éves hozzájárulás mértékéről”.

Tokajev hozzátette: „Úgy vélem, eljött az idő, hogy kifizessük az embereknek, ami jár nekik, és segítsük őket.”

Az elnök nem említett konkrét neveket, de nem is volt rá szükség.

Olyanok, mint a Kazakhmys bányacég vezetője, Vlagyimir Kim vagy a bankár Bulat Utemuratov – akik jó kapcsolatban állnak a volt elnökkel – közismerten dollármilliárdokat kerestek Nazarbajev közel harmincéves uralkodása idején.

A Kazakhmys székhelye Zsezkazganban 2013. október 27-én
A Kazakhmys székhelye Zsezkazganban 2013. október 27-én

Kazahsztánban mindenki tudja, hogy Nazarbajev családtagjai fantasztikusan meggazdagodtak – ez részletesen kiderül a Szabad Európa 2020. decemberi anyagából.

Nazarbajev második legidősebb lánya, Dinara és férje, Timur Kulibajev rendszeresen Kazahsztán leggazdagabb emberei között szerepelnek egymilliárd dollárt meghaladó vagyonnal.

A közelmúltban kitört erőszak előtt úgy tűnt, hogy amikor Kazahsztán került szóba, a nyugati média legtöbbször a Nazarbajev családnak az Európában, az Egyesült Államokban vagy Dubajban lévő exkluzív otthonai, villái, kastélyai, jachtjai és magángépei miatt említette Kazahsztánt.

Egyelőre tisztázatlan, hol tartózkodik a család legtöbb tagja

Dariga Nazarbajeva – Elbaszi legidősebb lánya, egyben parlamenti képviselő – egyik tanácsadója január 12-én azt mondta, hogy covidos volt, és még mindig Almatiban van, ezért maradt le a parlamenti ülésekről.

A kirgizisztáni 24.kg weboldal január 12-én arról számolt be, hogy Nazarbajev hírhedt testvére, Bolat január 6-án kora reggel autóval átkelt Kirgizisztánba, és még aznap felszállt egy Biskekből Dubajba tartó repülőgépre.

Dariga Nazarbajeva, az első elnök nagy befolyással rendelkező lánya, szenátusi elnök beszél Nur-Szultanban a parlament nyitóülésén 2019. szeptember 2-án
Dariga Nazarbajeva, az első elnök nagy befolyással rendelkező lánya, szenátusi elnök beszél Nur-Szultanban a parlament nyitóülésén 2019. szeptember 2-án

A Bellingcat nevű nyomozószervezet január 4-én, két nappal a tüntetések kezdete után követett nyomon „egy Bombardier Challenger 604-es magánrepülőgépet, amely Almatiból Genfbe repült”.

A Bellingcat szerint „ennek a gépnek a korábbi repülési adatai több európai országba, Oroszországba, a Maldív-szigetekre és Dubajba tett utakat mutatnak”.

A szervezet arról is beszámolt, hogy „január 5-én, 10 és 11 UTC-idő között (…) egy lajstromjel és egyéb azonosító adatok nélküli Bombardier Global 6000-es gépet láttak repülni Almatiból (…) megállapítottuk, hogy a London melletti Farnborough repülőtéren szállt le, amely az Egyesült Királyságba érkező magánrepülőgépek gyakori célállomása”.

Ezenkívül volt két kazah repülőgép, amely január 5-én rövid időre leszállt a kirgizisztáni Manasz repülőtéren, az egyik Dubajból, a másik Észak-Macedóniából érkezett. A gépek csak rövid időre álltak meg karbantartásra és üzemanyag-felvételre, mielőtt továbbindultak volna.

A zűrzavar napjaiban a kazah légtérben ki- és berepülő magánrepülőgépeken sokak szerint a Nazarbajev család közeli és távolabbi tagjai hagyták el az országot.

Egy kazah nő halad el Almatiban a Tokajev által behívott Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete egyik orosz katonája mellett. A csapatok kivonása megkezdődött, és tíz napig tarthat
Egy kazah nő halad el Almatiban a Tokajev által behívott Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete egyik orosz katonája mellett. A csapatok kivonása megkezdődött, és tíz napig tarthat

Tokajev nem mondta ki nyíltan, hogy a kazah hatóságok rászállnának Nazarbajevékre. Mivel az elnök a kazah függetlenség első napjai óta Elbaszi kormányában dolgozott, óvatosan kell eljárnia, amikor annak az embernek a családját támadja, akit oly sokáig szolgált. Sok kazah nem is hisz abban, hogy valóban alá akarná ásni a Nazarbajev-klán hatalmát.

Viszont Tokajev erős támogatásra számíthat a közvélemény részéről, ha úgy dönt, megfosztja a Nazarbajev családot korrupt módon szerzett jövedelmétől. Szüksége is van erre a támogatásra, amikor kilép mentora árnyékából, és saját kormányt alakít.

Bruce Pannier írása.
XS
SM
MD
LG