Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a kirúgott nagykövet bírósági tárgyalása


Baranyai Gábor még helyettes külügyi államtitkárként 2013. március 4-én
Baranyai Gábor még helyettes külügyi államtitkárként 2013. március 4-én

Csütörtökön megkezdődött a tárgyalása Baranyai Gábornak, a brüsszeli magyar állandó képviselet volt helyettes vezetőjének a Fővárosi Törvényszéken. Baranyainak 2022. október 20-án, éppen az EU-csúcs alatt azonnali hatállyal felmondott munkáltatója, az Igazságügyi Minisztérium. Baranyai már akkor elmondta, hogy jogi eszközökkel támadja meg a döntést.

A belső piaci ügyekért, így többek között az energiapolitikáért is felelős magyar (Coreper 1.) nagykövet aznap kora délután még részt vett Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Tanács ülése előtti felkészítésében, kora este viszont már arról értesült, hogy a kormány azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszünteti a külszolgálati és egyúttal a közszolgálati jogviszonyát. Néhány órája maradt kiüríteni az irodáját, még a tb-jogosultsága is megszűnt, pedig kint él vele az egész családja Brüsszelben. A nagyköveti tanács másnapi ülésén sem vehetett már részt.

A mai első tárgyalási napon az iratismertetés során a keresetből kiderült, hogy a felperes (Baranyai Gábor) szeretné, ha a külszolgálati törvény esetében – amely szerint a kirendelés a minisztérium hivatali szervezete vezetőjének egyoldalú döntésével vagy a fogadó szerv kezdeményezésére indoklás nélkül megszüntethető – megállapítanák az Alaptörvény-ellenességet, valamint 12 millió forintos kártérítés, illetve sérelmi díj megfizetését is tartalmazza a kereslet.

Úgy tudjuk, nem Baranyai az egyetlen, akinek elbocsátása során hasonlóan jártak el, így a tárgyalás folytatása és eredménye befolyásolhatja majd azt is, hogy mások is indítanak-e eljárást.

Ehhez kapcsolódóan: Nem nyugszik bele kirúgásába a brüsszeli volt magyar nagykövet

  • 16x9 Image

    Bihari Ádám

    Bihari Ádám a Szabad Európa budapesti irodájának szerkesztő-riportere. Az elmúlt 15 évben újságíróként és tévériporterként dolgozott számos tévécsatornánál és híroldalnál. Munkája során tudósított Ukrajnából, Izraelből és más konfliktuszónákból. Egyéb elismerések mellett 2014-ben megkapta a Junior Príma-díjat sajtó kategóriában. 

XS
SM
MD
LG