Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem nyugszik bele kirúgásába a brüsszeli volt magyar nagykövet


Baranyai Gábor még helyettes külügyi államtitkárként 2013. március 4-én.
Baranyai Gábor még helyettes külügyi államtitkárként 2013. március 4-én.

Jogellenesnek, méltánytalannak és indokolatlannak tartja azonnali elbocsátását és jogi útra kívánja terelni az ügyet Baranyai Gábor, Magyarország brüsszeli állandó képviseletének helyettes vezetője. Néhány hónap leforgása alatt már a második vezető távozik a képviselet éléről.

„Azt tervezem, hogy jogi eszközökkel meg fogom támadni” – közölte az elbocsátását eredményező eljárásról a Szabad Európával telefonon Baranyai Gábor, a brüsszeli magyar állandó képviselet helyettes vezetője, akinek csütörtök kora este, éppen az EU-csúcs alatt azonnali hatállyal felmondott munkáltatója, az Igazságügyi Minisztérium.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a belső piaci ügyekért, így többek között az energiapolitikáért is felelős magyar (Coreper 1.) nagykövet csütörtökön kora délután még részt vett Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Tanács ülése előtti felkészítésében, hogy aztán néhány órával később arról értesüljön, hogy a kormány azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszünteti a külszolgálati és egyúttal a közszolgálati jogviszonyát is. Baranyai a nagyköveti tanács pénteki ülésén már nem is vehetett részt.

Úgy tudjuk, hogy a hirtelennek tűnő elbocsátáshoz nincs köze az éppen zajló és főleg energiatémákkal foglalkozó uniós csúcsnak. Ehelyett arról lehet szó, hogy a nagykövet korábban elutasította a közös megegyezést a brüsszeli megbízatásának megszüntetéséről. Indoklás hiányában egyelőre csak találgatni lehet arról, hogy a diplomata – aki 2020 áprilisa óta volt a posztján négy éves mandátummal – miért veszítette el feletteseinek bizalmát.

A jogszabályokban jártas forrásaink emlékeztetnek rá, hogy a külügyi törvény alapján lehetőség van arra, hogy valakinek a munkaviszonyát azonnal és indoklás nélkül megszüntessék. A közszolgálati jogviszony megszüntetését azonban meg kell indokolni, különösen, ha azonnali hatállyal történik.

Korábbi cikkünk a magyar diplomáciáról: Kikér és bekéret - a magyar diplomácia stílusa és eredményei

Néhány hónapon belül már a második csúcsdiplomata távozik a magyar állandó képviselet éléről, ami mögött lapunknak nyilatkozó megfigyelők egy nagyobb átalakítást sejtenek. Ezért nem tartják kizártnak, hogy a közeljövőben további személyi változások is lesznek a képviseleten.

Júniusban nagy feltűnést keltett, amikor Stelbaczky Tibor, az addigi állandó képviselő bejelentette, hogy távozik a misszió éléről. Ő új kihívásokkal indokolta a távozását. Egyes hazai lapok az éppen akkoriban elfogadott hatodik orosz szankciós csomag elleni tiltakozással magyarázták a nagykövet távozását. Ez téves információ, ugyanis értesülésünk szerint Stelbaczky már a májusi uniós csúcstalálkozó előtt bejelentette a miniszterelnöknek a szándékát. A magyar állandó képviselet korábbi vezetője azóta az Európai Külügyi Szolgálathoz szegődött, ahol az EKSZ-t vezető Stefano Sannino főtanácsadója külső energiakapcsolatokban.

Baranyait előreláthatóan az a Molnár Katalin váltja fel, aki másfél évvel ezelőttig az állandó képviselet jogi szolgálatánál dolgozott. Rövid ideig a lengyel uniós agrárbiztos kabinetjének is tagja volt. Őt egyébként múlt hétfőn, tehát még a jelenlegi nagykövet menesztése előtt, zárt ülésen már meg is hallgatták az Országgyűlés illetékes bizottságai. Molnár Katalin férje a magyar biztos, Várhelyi Olivér kabinetjében dolgozik.

Baranyai Gábor 1999 és 2003 között környezetvédelmi diplomataként dolgozott Magyarország EU melletti képviseletén, 2010 és 2014 között pedig államtitkár-helyettesként felügyelte a klíma- és környezetvédelmi ügyeket.

Korábbi cikkeink az EU-csúcsról:

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG