Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a szavazás az amerikai kontinensen


Los Angeles 2022. február 23-án.
Los Angeles 2022. február 23-án.

Az amerikai kontinens magyar külképviseletein a magyar országgyűlési képviselői választáson és a népszavazáson összesen 4007-en voksolhatnak.

A parlamenti választáson és a népszavazáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akiknek van magyarországi lakhelyük, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 25-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

A legtöbben New Yorkban szavaznak

Az első szavazóhelyiségek

  • Argentínában (Buenos Aires),
  • Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és
  • Uruguayban (Montevideo)

nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint 11-kor.

Legkésőbb az amerikai kontinens nyugati partján - Los Angelesben, San Franciscóban és Vancouverben – kezdődik a szavazás, közép-európai idő szerint 15 órakor.

Amerikában a regisztrációk alapján a legtöbben, 980-an New Yorkban szavazhatnak, Torontóban 420-an, Washingtonban 416-an, Los Angelesben pedig 385-en.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai a külképviseleti választási iroda tagjai.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezése után választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Április 3-án, vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezt követően lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.

XS
SM
MD
LG