Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a szavazatok átadása az egyéni választókerületi választási irodáknak


Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én.
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én.

Megkezdődött azon szavazatok átadása az egyéni választókerületi választási irodáknak, amelyeket átjelentkezés útján vagy a külképviseleteken adtak le. Mivel több választókerületben is fej-fej melletti az eredmény, ezek a szavaztok fordíthatnak az álláson. A levélszavazatok miatt például úgy fordultak az arányok, hogy a Fidesznek eggyel több, az ellenzéknek eggyel kevesebb listás mandátum jut, mint amennyi vasárnap éjszaka látszott.

A múlt vasárnapi országgyűlési választáson lehetőség volt arra, hogy a választópolgárok a bejelentett lakóhelyük helyett egy másik magyarországi településen adhassák le voksukat. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a meghatározott szavazókörébe. Ehhez előbb azokat a Nemzeti Választási Irodához szállították még hétfőn, ahol a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították őket.

Lehetőség volt arra is, hogy az április 3-án Magyarországon kívül tartózkodók a 145 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat csütörtök délutánig Magyarországra szállították, és az NVI ezeket is szétválogatta, ugyancsak egyéni választókerületek szerint.

Az így összegyűjtött szavazatokat tartalmazó szállítódobozokat péntek reggeltől lehet átvenni, azokat legkésőbb szombaton átadják a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt bizottság elnökének. Ezen testületek tagjai ezt követően bekeverik a kijelölt szavazókörben leadott szavaztok közé az utazó voksokat, így gondoskodva azok titkosságáról.

Végül pedig összeszámlálják a voksokat és megállapítják a parlamenti választás szavazóköri eredményét, legkésőbb szombaton. Ennek alapján pedig még aznap megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte az adott mandátumot.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG