Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb listás mandátum a Fidesz–KDNP-nek


Orbán Viktor miniszterelnök április 3-án a budapesti Bálnában
Orbán Viktor miniszterelnök április 3-án a budapesti Bálnában

A határon túlról érkező levélszavazatok segítségével a Fidesz–KDNP-nek már 136 képviselője lehet majd az Országgyűlésben, míg az ellenzéki összefogásnak a korábban valószínűsített 56 helyett 55 mandátum jut.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. Csütörtök reggelig 161.548 érvényes levélszavazatot számoltak össze, ebből

  • a Fidesz–KDNP 151.279 szavazatot,
  • a DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd 7006 szavazatot,
  • a Mi Hazánk 1705 szavazatot,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1008 szavazatot kapott.

A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz–KDNP-pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal az ellenzéki összefogás elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 55 mandátuma van.

A parlamentbe még bejutó Mi Hazánk Mozgalomnak nem változott a mandátumszáma. Az NVI folyamatosan ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait és számlálja össze az érvényes nyilatkozatokhoz tartozó szavazatokat, így az országos listás mandátumok megoszlása az egyes pártlisták között még változhat.

Az újabb megszerzett mandátum a hvg.hu szerint azt jelentheti, hogy a Fidesz–KDNP listáján szereplő Pesti Imre ott lehet a parlamentben, az ellenzéki listán szereplő momentumos Bedő Dávid azonban nem.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG