Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a választás az Egyesült Királyságban, a Munkáspárt nagy győzelemre készül


Keir Starmer
Keir Starmer

A csütörtöki brit választásokon minden előrejelzés szerint elsöprő győzelmet arathat a baloldali párt, így Keir Starmer válthatja a miniszterelnöki poszton Rishi Sunakot, a már tizennégy éve kormányzó Konzervatív Párt jelenlegi vezetőjét.

A közvélemény-kutatások szerint Starmer balközép pártja nagy győzelemre esélyes, a szakértők szerint azonban ez annak is köszönhető, hogy sok választó egyszerűen változást akar a toryk kormányzásának kaotikus, nyolc év alatt öt miniszterelnököt felvonultató időszaka után.

A 61 éves egykori emberi jogi ügyvéd előtt így számos feladat van, de ehhez nem áll a rendelkezésére elegendő pénzügyi forrás.

Ehhez kapcsolódóan: Kik a közelgő választás főbb szereplői az Egyesült Királyságban?

„Ma Nagy-Britannia új fejezetet kezdhet – írta friss nyilatkozatában Starmer. – Nem engedhetünk meg magunknak még öt évet a konzervatívok alatt, viszont változás kizárólag akkor lesz, ha a Munkáspártra szavaznak” – tette hozzá.

Az ország mintegy negyvenezer szavazóhelyisége reggel 6 órakor nyitott ki.

A brit miniszterelnök váratlanul korai időpontra írta ki a választást. Sunak mára a felméréseket látva szakított az újabb konzervatív győzelmet szorgalmazó retorikájával, kampányában inkább a túl nagy munkáspárti győzelem veszélyeit hangoztatja.

Ehhez kapcsolódóan: Váratlanul korai időpontra írta ki a választásokat a brit miniszterelnök

Ennek megfelelően még a választás napján is arra figyelmeztetett, hogy amennyiben túl gyenge lesz az ellenzék, a baloldal adóemelésbe fog kezdeni, sérülékenyebb helyzetbe hozva a szigetországot. A Munkáspárt ezt tagadja.

„Tartós károkat fognak okozni országunknak és gazdaságunknak, akárcsak legutóbb, amikor hatalmon voltak. Ne hagyják, hogy ez megtörténjen” – mondta.

A szavazás este 10 órakor ér majd véget. Exit poll készül, a részletes hivatalos eredmények péntek reggelre várhatók.

A kormány megbüntetése

Ha hinni lehet a friss közvélemény-kutatásoknak, az Egyesült Királyság követni fog más európai országokat abban, hogy a választók megbüntetik a kormányt az utóbbi években kialakult megélhetési, gazdasági nehézségek miatt. Az a különbség, hogy a jelek szerint – például Franciaországgal ellentétben – nem a szélsőjobb, hanem a baloldal felé fog fordulni az ország.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: „A Konzervatívok most élik át azt, amit az MSZP 2010 előtt”

A felmérések a Munkáspárt 15-20 százalékpontos előnyét mutatják a Konzervatív Párttal szemben.

Keir Starmer a sokak által antiszemitának tartott Jeremy Corbyntól vette át a Munkáspárt irányítását, visszahúzva a centrum felé, miután a párt 2019-ben 84 éve legnagyobb vereségét szenvedte el.

Ezzel párhuzamosan a toryk összeomlottak, a Boris Johnson volt miniszterelnök alatti botrányok, illetve a brexitnépszavazást követő nehézségek, majd Liz Truss tragikus, mindössze másfél hónapos kormányzása alaposan megtépázta a támogatottságát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG