Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött az ismert demokráciapárti médiamogul nemzetbiztonsági tárgyalása Hongkongban


Jimmy Lait a bíróságra szállítják Hongkongban 2020. december 12-én
Jimmy Lait a bíróságra szállítják Hongkongban 2020. december 12-én

Életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak az utolsó független hongkongi újságok egyikeként mára bezáratott Apple Daily évek óta börtönben lévő tulajdonosára, amennyiben bűnösnek találják a másként gondolkodók elnémítását célzó nemzetbiztonsági törvény alapján.

A 76 éves Jimmy Lait még 2020 nyarán vették őrizetbe a hongkongi demokráciapárti mozgalom számos másik tagjával, köztük fiával együtt, amiért engedély nélküli tüntetéseken vett részt. A milliárdos azóta is börtönben van, a hatóságok befagyasztották a vagyonát.

A férfit tavaly csalás miatt elítélték, illetve az ország nemzetbiztonságának veszélyeztetése érdekében külföldi erőkkel összejátszással vádolták meg.

Ehhez kapcsolódóan: Börtönbüntetésre ítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult

Az ügyet világszerte sokan követik figyelemmel, a per szimbolikus jelentőséggel is bír a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás függetlensége szempontjából. Ez a külföldi erőkkel való összejátszás vádjával kapcsolatos első tárgyalás Hongkongban a nemzetbiztonsági törvény alapján.

Lai a törvényszékhez érkezve mosolyogva odaintegetett a helyszínen összegyűlt támogatóinak. Többek között jelen volt a demokrácia szószólójaként az utóbbi években ugyancsak meghurcolt, 91 éves Joseph Zen római katolikus bíboros, illetve több külföldi konzul.

Ehhez kapcsolódóan: Hongkong gazdasága lassan talpra áll, de a szabadságjogoknak annyi

A bíróság előtt erős rendőri jelenlét volt tapasztalható. Sokan már órákkal a meghallgatás kezdete előtt ott voltak. A negyvenes éveiben járó Andy Sung azt mondta, azért jött, hogy tanúja legyen a történelemnek, valamint úgy vélekedett, hogy ez az ellenállás bizonyos enyhe formájaként is értelmezhető.

Tavaly az Apple Daily hat egykori vezetője vallotta magát bűnösnek hasonló vádakban, beismerve, hogy a médiamogullal összejátszva ellenséges tevékenységet folytattak Hongkonggal vagy Kínával szemben, és szankciókat sürgettek. Ők jelenleg rács mögött várják ítéletük kiszabását.

Némelyikük várhatóan tanúskodni is fog Lai büntetőperében, ahogy más volt munkatársak is.

A tárgyalás szakértők szerint mintegy nyolcvan napig tarthat.

Ehhez kapcsolódóan: Megszűnik az Apple Daily című hongkongi demokráciapárti lap

A 2021-ben bezárásra kényszerített Apple Daily már azóta tüske volt a kínai kormány szemében, hogy a tulajdonos, a 12 éves korában egy halászhajón Hongkongba csempészett Jimmy Lai megalapította 1995-ben. A napilap felrázta a régió kínai nyelvű médiapalettáját, és „a demokrácia bajnokává” vált a kommunista Kínában. Bár egyes tartalmait sokan kifogásolták, az újság a sajtószabadság világítótornya volt a térségben, a másként gondolkodók és a kínai liberális diaszpóra számos tagja olvasta.

A lap ellehetetlenítését jogvédő és sajtószervezetek, illetve több nyugati kormány és az Európai Unió is elítélte.

Ehhez kapcsolódóan: Megvétózta Magyarország, hogy az Európai Unió elítélje Kína hongkongi lépéseit

Az egykori brit gyarmat 1997-ben került vissza kínai uralom alá. Legalább ötven évre garantálták a széles körű szabadságjogokat, például a független igazságszolgáltatást az egy ország, két rendszer elv alapján, de mára ebből gyakorlatilag semmi nem maradt, a kormány rendkívüli módon szigorította a fellépést a területtel szemben a 2019-es tömegtüntetéseket követően. A végül 2020-ban elfogadott, széles körben bírált nemzetbiztonsági törvény alapján sokakat bebörtönöztek, elhallgattattak vagy száműzetésbe kényszerítették. Mostanra már bármiféle politikai ellenvélemény kinyilvánítása bajba sodorhatja a hongkongiakat, akár egy bejegyzés is a közösségi médiában.

A kínai hatóságok tagadják, hogy csorbultak volna a szabadságjogok, szerintük a gazdasági sikerhez szükséges stabilitás helyreállítása érdekében volt szükség a nemzetbiztonsági törvényre az elhúzódó zavargások után.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG