Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött Blatter és Platini tárgyalása Svájcban


Sepp Blatter és Michel Platini a svájci büntetőbíróság előtt 2022. június 8-án
Sepp Blatter és Michel Platini a svájci büntetőbíróság előtt 2022. június 8-án

Sikkasztással vádolják a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnökét, Sepp Blattert és Michel Platinit.

A két egykori sportvezetőnek azért kell felelnie, mert a FIFA 2011-ben a vád szerint indokolatlanul, minden szerződéses alap nélkül kétmillió dollárt fizetett ki Platininek.

Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, amíg lemondani nem kényszerült egy korrupciós botrány nyomán. Néhány hónappal később Svájcban eljárás indult ellene, miután egy vizsgálat nyomán fény derült a Blatter első ciklusában, 1998 és 2002 között elnöki tanácsadóként dolgozó Platininek négy évvel korábban átutalt összegre.

Mindketten következetesen tagadják a bűnösségüket, azt állítva, hogy a kifizetés egy 1998-as szóbeli megállapodás alapján történt. Erről azonban nem sikerült meggyőzniük sem a FIFA etikai bizottságát, sem később a nemzetközi Sportdöntőbíróságot (CAS), és évekre eltiltották őket minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Platininek így meghiúsultak a reményei arra vonatkozólag, hogy majd ő követheti Blattert a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség élén.

A 86 éves Blatter, aki egykor a nemzetközi futball legbefolyásosabb embere volt, mosolyogva lépett be a svájci Bellinzona büntetőbíróságára. A tárgyalóteremben egykori protezsáltja, a 66 éves Platini egy sorral mögötte ült tolmácsával.

„A futball én vagyok”

Újságíróknak nyilatkozva a FIFA korábbi vezetője magabiztosnak mutatkozott az esélyeit illetően. „Meg vagyok győződve arról, hogy ennyi év alaptalan vádaskodás és rágalmazás után teljes mértékben és végleg igazságot fognak szolgáltatni nekem” – jelentette ki.

„Hogy az én oldalamon áll-e a futball? A futball én vagyok. Negyvenöt éven keresztül szolgáltam a FIFA-t, a nemzetközi labdarúgást. Ez az életem, a szakmai életem. Most meg kell védenem magam egy kicsit, de jól fogok védekezni, ügyvéddel, és ennyi, mert tiszta a lelkiismeretem” – mondta.

A tárgyalás várhatóan tizenegy napig fog tartani, a bíróság a másfél évvel ezelőtti szívműtéte után kómába eső Blatter egészségügyi állapota miatt csak délig ülésezik naponta.

A háromtagú bírói testület július 8-án hirdet ítéletet az ügyben. A vádlottakat akár ötéves börtönbüntetéssel is sújthatják bűnösségük megállapítása esetén, azonban a legtöbben felfüggesztett szabadságvesztésre számítanak.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG