Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A FIFA újabb eltiltást szabott ki Sepp Blatterre


Sepp Blatter, Jerome Valcke és Markus Kattner, a FIFA volt elnöke, főtitkára és pénzügyi igazgatója
Sepp Blatter, Jerome Valcke és Markus Kattner, a FIFA volt elnöke, főtitkára és pénzügyi igazgatója

Újabb feltárt szabálytalanságok miatt további hat év és nyolc hónap eltiltást és egymillió svájci frankos pénzbüntetés szabott ki Sepp Blatterre, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) volt elnökére a szervezet etikai bizottsága.

A friss tájékoztatás szerint ugyanilyen retorzióban részesült Jerome Valcke, a FIFA korábbi főtitkára is. Mindkét egykori sportvezető büntetése a jelenlegi eltiltás lejártakor lép majd hatályba. Blatter esetében ez idén októberben lesz, Valcke esetében két évvel később.

A mostani vizsgálat a 2010-es és a 2014-es világbajnokságok kapcsán Blatternek és Valcke-nak, illetve a szövetség több más magas rangú tisztségviselőjének, például Julio Grondona volt alelnöknek és Markus Kattner akkori pénzügyi igazgatónak kifizetett bónuszok ügyére fókuszált.

A FIFA etikai bizottsága arról számolt be, hogy Blatter megsértette a szövetség szabályait azzal, hogy 23 millió svájci frank értékben különleges bónuszokat fogadott el, illetve ezzel párhuzamosan összesen körülbelül 46 millió svájci frank értékben különleges bónuszokat hagyott jóvá Valcke, Grondona és Kattner számára.

Grondona 2014-ben elhunyt, a másik három érintett tagadja a bűnösségét.

„Fájdalmas csapás”

A 85 éves, nemrég szívműtéten átesett Blatter a szóvivője útján „fájdalmas és érthetetlen csapásnak” nevezte a döntést. „Az etikai bizottságnak jelenlegi formájában köze nincs egy független testülethez, sokkal inkább a FIFA elnökének meghosszabbított karja” – közölte.

A határozat ellen fellebbezés nyújtható be a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróságon.

Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, jelenleg pedig a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltását tölti.

Készült a Reuters tudósítása alapján

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG